„Az apám majd megvéd” — mondta mielőtt becsületgyilkosság áldozta lett

Egy iráni tinédzsert, akit a férje lefejezett, miután Törökországba menekült, állítólag a hatóságok segítségével sikerült felkutatni.

A 17 éves Mona Heydarit a családi háza előtt, Iránban kirángatták egy autóból, és Sajjad Heydari, aki egyben az unokatestvére is volt, lemészárolta és levágott fejével fotózkodott – számolt be a Daily Mail.

A lányt azután ölték meg, hogy Törökországban megtalálta az apja, akit csak Javadként azonosítottak.

Az iráni média beszámolói szerint a férfi feljelentést tett az iráni rendőrségen, akik ezután megadták neki a lány címét.

Mona Heydari. Fotó: Twitter

Az apa állítólag ezután egy tolmáccsal és minden szükséges papírmunkával az országba utazott, hogy hazahozza a lányt, ahol aztán meggyilkolták, hogy „megbosszulják a család becsületét”.

A lány korábban menedékjogot kapott Törökországban, de a család az iráni nagykövetség segítségével elérte, hogy akarata ellenére visszavigyék Iránba – számolt be Masih Alinejad, iráni emberi jogi aktivista, aki a meggyilkolt lány egyik barátjával készített interjút.

A lány elvileg kérhetett volna a török állam védelmét, de a barát szerint a következőt mondta hazatéréséről: „Az apám megvéd, ha a férjem bántani akarna.”

Az áldozat mindössze 12 éves volt, amikor férjhez ment Sajjadhoz, akitől van egy hároméves kisfia.

A hatóságok letartóztatták a férjet és testvérét azzal a váddal, hogy házasságtörésért bosszúból megölték Monát.

A hátborzongató felvételeken látható, amint a férj vigyorogva egy kést tart az egyik kezében, a másikban pedig a felesége lefejezett fejét tartja.

A hallgatás bűne – migráció, iszlám és a női jogok felszámolása

A muszlim bevándorlás következtében Európában kezd gyökeret verni egy olyan értékrend, amely nem tekinti egyenlőnek a nőket a férfiakkal. Hajdú Tímea recenziója.

Lánya halála után Javad megvédte a döntést, hogy lányát ilyen fiatalon férjhez kényszerítették, és hozzátette, hogy a családon belüli erőszak, amely elől állítólag menekült, normális.

Azt is állította, hogy a férj keményen dolgozott, hogy fiatal feleségét eltartsa.

Az apa jó férjként jellemezte Sajjadot, mondván, hogy keményen dolgozott és a „legjobb életet” biztosította neki.

Az édesapa hozzátette: „Nem kényszerítették a házasságra, és valójában a férje a legjobb életet biztosította neki.

A család arról panaszkodott, hogy a férjnek milyen szégyent jelentett, hogy a fiatal feleség egy férfival menekült Törökországba.

„Mona Heydari lefejezése nem egyedi eset. A halála az unokatestvére által, aki széles mosollyal parádézott, miközben a fejét tartotta, a nők elleni erőszakot nem büntető törvények és egy olyan ideológia eredménye volt, amely a nőket az apjuk és a férjük tulajdonának tekinti”

– írta Masih Alinejad a Twitteren.

Az állami Sharq napilap egy 2019-ben megjelent jelentésében azt írta, hogy Iránban évente átlagosan 375-450 becsületgyilkosságot jegyeznek fel.

„Senkitől nem lehet elvárni, hogy integrálódjon a nyugati nihilizmusba és önutálatba” Ayaan Hirsi Ali a Neokohnnak

Az emberjogi aktivista és író lapunknak elmondta, hogyan vált az iszlamisták célpontjává, hogy miért nem beszél senki az iszlám civilizáció imperialista múltjáról, és miért írt könyvet a migráció és a nők elleni erőszak kapcsolatáról. Hajdú Tímea interjúja. 

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.