Izrael befagyasztotta a kémszoftverek exportját

Egy televíziós riport szerint az izraeli védelmi minisztérium alapos vizsgálatot folytat a kémprogramok használatáról, miközben világszerte széles körben vádolják őket visszaélésekkel – írja a The Times of Israel.

Egy csütörtöki riport szerint Izrael befagyasztotta a kibertámadások végrehajtására alkalmas technológiák kiviteli engedélyeit, az NSO Group Pegasus kémprogramjának bel- és külföldi értékesítése körül kibontakozó botrány miatt.

A Channel 13 hírcsatorna szerint a védelmi minisztérium azon részlege, amelynek jóvá kell hagynia az érzékeny technológiák külföldre történő értékesítését, leállította az engedélyek kiadását olyan termékekre, mint a Pegasus.

A befagyasztás addig marad érvényben, amíg a minisztérium nem végez alapos vizsgálatot a kémprogram használatáról.

A hírcsatorna arról is beszámolt, hogy Izrael nem újítja meg az ilyen licenceket több olyan öböl-menti állam számára sem, amelyek jelenleg használják a szoftvert, és amelyek megújítása a közeljövőben esedékes.

Több izraeli technológiai cég fejlesztett ki megfigyelő-szoftvereket, amelyeket aztán a nemzetközi piacon értékesítenek. Az NSO Pegasus nevű szoftverét az egyik legjobb kibermegfigyelési eszköznek tartják a piacon, amely lehetővé teszi használói számára, hogy átvegyék a teljes irányítást a célpont telefonja felett, letöltsék az összes adatot a készülékről, vagy a felhasználó tudta nélkül aktiválják annak kameráját és mikrofonját.

Már nem zárják ki a visszaélések lehetőségét a Pegasus-szal

A leköszönő főügyész vizsgálócsoportot hozott létre a kémprogram illegális használatának a felgöngyölítésére.

Az NSO azt állítja, hogy a Pegasust kizárólag kormányoknak értékesíti a bűnözés és a terrorizmus elleni küzdelem céljából. Minden értékesítéshez a védelmi minisztérium jóváhagyása szükséges.

Az elmúlt hetekben a Calcalist című izraeli üzleti napilap egy sor cikket tett közzé, amelyekben azt állították, hogy az izraeli rendőrség megfelelő engedélyek nélkül használta a Pegasust izraeli célpontok, köztük politikai aktivisták megfigyelésére.

A rendőrség kezdetben tagadta, hogy visszaélt volna a termékkel, de kedden elismerte, hogy bizonyítékot találtak arra, hogy izraeli állampolgárok bizonyos megfigyeléseit a megfelelő bírói engedélyek nélkül végezték, miután az izraeli főügyész vizsgálatot indított az ügyben.

Jogi lépéseket kezdeményeznek a Pegazus-ügy magyar érintettjei

Pénteken került nyilvánosságra, hogy az állítólagos hackelés miatt a magyarországi sértett felek jogi lépéseket terveznek a magyar állam és az izraeli kibertechnológiai cég ellen.