Jogi lépéseket kezdeményeznek a Pegazus-ügy magyar érintettjei

Pénteken került nyilvánosságra, hogy az állítólagos hackelés miatt a magyarországi sértett felek jogi lépéseket terveznek a magyar állam és az izraeli kibertechnológiai cég ellen – írja az Újkelet.live

„Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) hat ügyfele képviseletében eljárásokat kezdeményez Magyarországon, az Európai Bizottságnál, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága előtt, valamint Izraelben. A szervezet célja, hogy felderítse a jogellenes információgyűjtések gyakorlatát, nemzetközi fórumokon mondassa ki, hogy a titkosszolgálati megfigyelések magyar szabályozása sérti az alapvető jogokat, és ezzel elejét vegye a politikai célú visszaéléseknek” – jelentette be a szervezet honlapján.

Egy tavaly megjelent vizsgálat szerint az NSO-csoport Pegasus szoftverével Magyarországon számos célpont digitális eszközeibe – köztük legalább 10 ügyvéd, egy ellenzéki politikus és több kormánykritikus újságíró, hatoltak be. A későbbi magyar oknyomozó újságírók vizsgálata arra utalt, hogy legalább két kormánykritikus média kiadója, valamint egy volt államtitkár is célponttá vált a szoftverrel. Novemberben a magyar kormány egyik magas rangú tisztviselője elismerte, hogy használták a Pegazust, de kitartott amellett, hogy ezt legálisan és megfelelő felügyelet mellett tették.

A szervezet a hat érintett képviseletében „eljárást kezdeményez Magyarországon, az Európai Bizottság és a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága előtt, valamint Izraelben, azzal a céllal, hogy a jövőben ne fordulhassanak elő hasonló visszaélések.”

A sértettek azzal érvelnek, hogy a magyar sajtóban eddig nyilvánosságra került információk alapján úgy tűnik, hogy a megfigyeléseknek politikai hátterük van, hangsúlyozva, hogy a kormányzati kommunikáció évek óta visszatérő eleme, hogy idegen ügynöknek vagy nemzetbiztonsági kockázatnak állítják be azokat, akik a kormány működésével kapcsolatban kritikát fogalmaznak meg.Mivel a visszaéléseknek több nemzetközi vonatkozása is van – a kémprogramot izraeli cég gyártotta és Magyarországon élő uniós állampolgárt is megcéloztak vele – a TASZ nemzetközi szinten is eljárásokat indít.

Az NSO nem kommentálta a TASZ közleményét és továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy szoftverét kizárólag a terrorizmus és más bűncselekmények elleni küzdelemre szánták.

Az Újkelet.live eredeti teljes cikke itt olvasható.

Pegazus-ügy: Vizsgálatot indíttat az izraeli főügyész a rendőrség ellen

A rendőrség először teljesen alaptalannak nevezte a vádakat, de elismerte, hogy használta a Pegasust és más, hasonló nyomkövető kémprogramokat.