Pegazus-ügy: Vizsgálatot indíttat az izraeli főügyész a rendőrség ellen

Aviháj Mandelblit izraeli főügyész vizsgálatot indíttat a rendőrség ellen, miután sajtójelentések szerint a hatóság feltörte izraeli civilek telefonját, és megfigyelte őket az NSO Group Pegasus nevű kémprogramjával – jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű hírportál.

Amit Marari, a főügyész helyettese vezeti majd a vizsgálóbizottságot, melynek felállításáról Mandelblit tájékoztatta Kobi Sabtaj izraeli rendőrfőkapitányt. A főügyész felszólította Sabtajt, hogy adja át a 2020-2021-es telefon-lehallgatásra vonatkozó összes parancsot.

    A főügyész bejelentését megelőzően, csütörtökön, a Kalkaliszt című újság arról írt, hogy a rendőrség célba vett a kémprogrammal olyan aktivistát, akit semmilyen bűncselekménnyel nem gyanúsítottak meg, és potenciálisan kellemetlen személyes információkat gyűjtött szexuális életéről, hogy azt „támpontként” használhassa fel – nyilvánosságra hozatalával zsarolva az illetőt – egy esetleges jövőbeli nyomozásnál.

Omer Barlev, a rendőrséget felügyelő belbiztonsági miniszter üdvözölte a vizsgálat megindítását. Korábban azt állította, hogy a rendőrségi gyakorlatban nem volt jelen telefonok feltörése és lehallgatása bíró jóváhagyása nélkül.

A forrásait meg nem nevező tényfeltáró írás szerint a rendőrség – állításával ellentétben – több esetben a Pegasus segítségével szerzett még a titkos nyomozás megindítása előtt információkat, noha a titkos nyomozás lehetne a helyi törvények szerint az első olyan nyomozati szakasz, amelyben a rendőrség kérheti a bíróságtól a megfigyelés engedélyezését.

A Kalkaliszt című gazdasági lap kedden először arról számolt be, hogy a rendőrség jogi kiskaput kihasználva évek óta széles körben használja teljes titokban, bírósági ellenőrzés nélkül a Pegasus kémprogramot bűncselekmények elkövetésével nem gyanúsított izraeli civilek ellen.

Pegasus: A félelmetes kiberfegyver, amely ellen nincs védelem

Ahogyan van rendőrségünk, hadseregünk, titkosszolgálatunk, ugyanúgy kell, hogy legyen kibervédelmi szolgálatunk is.

    Megfigyelték a Benjámin Netanjahu akkori kormányfő elleni mozgalom vezetőit, valamint korrupciógyanús polgármestereket és más gyanúsnak vélt személyeket – állította a lap.

A rendőrség először teljesen alaptalannak nevezte a vádakat, de elismerte, hogy használta a Pegasust és más, hasonló nyomkövető kémprogramokat. Sabtaj később „elszigetelt incidensnek” nevezte azokat az esetleges eseteket, amikor megsérthették a törvényeket, és megígérte, hogy együttműködik a nyomozással és „teljesen átlátható” intézkedéseket fognak hozni ebben az ügyben.

A rendőrfőkapitány kijelentette, hogy az illegális rendőri fellépésekre vonatkozó állításokat nem szabad arra használni, hogy lejárassák a fejlett eszközöket, s ezzel képtelenné tegyék a rendőrséget a súlyos bűncselekmények felszámolására, ami „gyengítené a bűnüldöző rendszert”.

Tehilla Swartz Altshuler, az Izraeli Demokrácia Intézet szakértője szerint a történtek feltárták a civilek magánéletének védelmét szolgáló jelenlegi jogszabályok hiányosságait.

„Most már világos, hogy a jelenlegi adatvédelmi törvény nem alkalmas arra, hogy megbirkózzon a mai valósággal”

– mondta a szakértő.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

A nagy Bennett-Netanjahu verseny második fordulója

Az izraeli politikai status quo megzavarása ismét Benjamin Netanjahu kezében van. Megyeri A. Jonatán véleménycikke.