A túszok gyakorlatilag kimentették magukat a texasi zsinagógából VIDEÓ

Amint arról a Neokohn is beszámolt, a múlt hét szombati texasi zsinagógában elkövetett túszejtés sikeresen végződött, a túszok mindegyike megmenekült, a muszlim elkövetőt az FBI különleges egysége lelőtte.

Az azonban eddig nem volt ismert, hogy a rendőri beavatkozás és a túszok kiszabadulása sokkal inkább volt köszönhető a közösség fiatal rabbijának és a közösség tagjainak lélekjelenlétének és bátorságának, mint az FBI-nak.

A Magyar Hang felidézi a New York Timesnak nyilatkozó Charlie Cytron-Walker reform rabbi elmondta, hogy a túszok aktívan ellenszegültek a terroristának, miután hosszú órák teltek el az egyezkedéssel, és a férfi egyre agresszívebb lett.

Minthogy a zsinagógák kiemelt célpontjai a radikális iszlám és egyéb antiszemita terrorizmusnak, a rabbi szerint a gyülekezet tagjai az elmúlt években legalább négy tréningen vettek részt, ahol a túszejtés és terrortámadás esetén követendő viselkedést gyakorolták. Ez szerinte létfontosságú volt a szerencsés megmenekülésükben.

A terroristát a rabbi azért engedte be a zsinagógába, mert szokatlanul hideg volt, és úgy vélte, a férfi csak melegedni akar. Még azt is felajánlotta neki, hogy főz egy csésze teát.

Az N12-es izraeli hírcsatornának az egyik túsz, Jeff Cohen adott interjút, aki elmondta, hogy a híradásokkal ellentétben nem az FBI különleges egységeinek közbelépése miatt sikerült kimenekülniük, hanem saját lélekjelenlétüknek köszönhetően:

„Kihasználtuk, hogy a túszejtő egy pillanatra letette a fegyverét, hogy töltsön magának egy üdítőt. Ekkor Charlie rabbi felkapott egy széket és a támadónak dobta. Ekkor menekültünk ki mindannyian. Én segítettem az egyik társamnak, aki nem érezte elég erősnek magát és futottunk, ahogy bírtunk.”

A riporter kérdésére, hogy gondolta-e, hogy kiszabadul élve, Cohen azt válaszolta:

„Mivel nem tudtuk ki a fickó és mi az indítéka, volt egy pont, amikor azt hittem, hogy nem jutunk ki élve.”

A túszok sértetlenül menekültek ki a zsinagógából, majd a SWAT bevetési egység betört és végeztek a férfivel.

Rabbi describes escape from Texas synagogue siege – BBC News

The rabbi of a US synagogue who was taken hostage on Saturday has described how he threw a chair at the gunman in order to escape. He and two other hostages …

Egy 44 éves brit muszlim férfi volt a texasi túszejtő

A brit terrorelhárítás eközben őrizetbe vett két fiatalt a támadással kapcsolatban.