Egy 44 éves brit muszlim férfi volt a texasi túszejtő

Joe Biden amerikai elnök vasárnap terrorcselekménynek nevezte a texasi Colleyville zsinagógájában történt túszejtést.

„Ez terrorcselekmény volt” – jelentette ki Biden a Philadelphia városában tett látogatásán. Hozzátette, egyelőre nem áll rendelkezésre információ arról, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) által időközben Malik Faisal Akram néven azonosított férfi miért éppen zsinagógában követte el tettét. A rendvédelmi szervek által agyonlőtt elkövetőről az FBI csak annyit hozott nyilvánosságra, hogy 44 éves és brit állampolgár.

Biden egyben nagyra méltatta a rendvédelmi szervek munkáját, mivel a túszokat sikerült épségben kiszabadítaniuk. „Nagyszerű munkát végeztek” – hangsúlyozta az amerikai elnök.

Az FBI szerint a férfi valószínűleg egyedül cselekedhetett, lehetséges indítékáról azonban a szövetségi iroda nem tett említést.

Hétfőn kora reggel azonban a Greater Manchester-i rendőrség letartóztatott két brit tinédzsert a zsinagógai támadással kapcsolatban és kihallgatás céljából továbbra is őrizetben vannak.

Greater Manchester Police on Twitter: „#UPDATE | Counter Terrorism Policing North West update following the events in Texas: pic.twitter.com/Q3o08bc8Js / Twitter”

UPDATE | Counter Terrorism Policing North West update following the events in Texas: pic.twitter.com/Q3o08bc8Js

A tettes helyi idő szerint szombat délelőtt hatolt be a zsinagógába, ahonnan online élőben közvetítették a szertartást. A férfi a túszok elengedéséért cserében egy Aafia Siddiqui nevű, pakisztáni származású nő szabadon bocsátását követelte. Siddiquit 2010-ben egy amerikai bíróság 86 év börtönbüntetésre ítélte, amiért Afganisztánban amerikai katonákat és FBI-ügynököket próbált megölni. A nő egy Colleyville-hez közeli szövetségi börtönben, Forth Worthben tölti büntetését.

A férfi négy embert, köztük a rabbit ejtette túszul a zsinagógában, egyikőjüket több mint hat óra után szabadon engedte. A többi túszt órákkal később szabadította ki az FBI különleges egysége, a túszejtőt pedig lelőtte.

Vasárnap az FBI bejelentette azt is, hogy az amerikai tisztségviselők együttműködnek a brit terrorelhárítás szakembereivel. A hírt Londonban megerősítette Liz Truss brit külügyminiszter, aki „terrorista cselekménynek és antiszemitizmusnak” minősítve, szintén elítélte a történteket.

Felfüggesztett brit zsidó vezető: Minden civilizáció háborúban áll az iszlámmal

„Az igazgatótanács kulcsemberei világossá tették, hogy nem kívánnak többé velem együtt dolgozni, ami gyakorlatilag kikényszeríti a döntésemet”.