A CIA által kiképzett félkatonai alakulatokkal is számolnia kell az oroszoknak

A CIA felügyel egy titkos  kiképzési programot az Egyesült Államokban az ukrán különleges műveleti erők és más hírszerző erők elit tagjai számára – közölte öt, a kezdeményezést ismerő volt hírszerzési és nemzetbiztonsági tisztviselő. A program, amely 2015-ben kezdődött, egy az Egyesült Államok déli részén található, nem nyilvános létesítményben működik – írja Zach Dorfman nemzetbiztonsági szakértő.

A titkos programot az Obama-kormányzat hozta létre a Krím 2014-es orosz inváziója és annektálása után, hogy aztán a Trump és Biden-kormányzat tovább bővítse – mondta egy volt magas rangú hírszerző – „A kiképzés célja, hogy segítséget nyújtson az ukránoknak a hírszerzésben”.

A program „nagyon specifikus képzést tartalmazott olyan készségekre vonatkozóan, amelyek növelik” az ukránok „képességét az oroszokkal szembeni visszavágásra”

– mondta egy másik korábbi hírszerző.

A program, amelynek a jelek szerint hivatalosan soha nem volt célja egy ukrán felkelés előkészítése, tartalmazott olyan kiképzést, amelyet erre a célra lehetett használni.

„Az a feltételezés, hogy fegyveres felkelőket képeztünk volna ki Ukrajnában, egyszerűen hamis”

– nyilatkozta válaszul Tammy Thorp, a CIA szóvivője.

„Bár az ügynökség félkatonai erőforrásai egyébként is túlterheltek Afganisztánban és más terrorizmusellenes missziókban, az amerikai székhelyű kiképzési program az Obama-korszak óta „kiemelt prioritás” volt a CIA számára”

– mondta egy volt magas rangú hírszerzési tisztviselő.

Washington szerint az oroszok már csak az ürügyet keresik Ukrajna lerohanására

A Fehér Ház szerint Oroszország ürügyet akar kreálni ahhoz, hogy megtámadhassa Ukrajnát.

A Trump-kormányzat – részben a kongresszus sürgetésére – később kibővítette a program finanszírozását, növelve az évente az Egyesült Államokba áthozott ukrán alakulatok számát a volt tisztviselők szerint.

Olyan erők kiképzése, amelyek részt vehetnek egy felkelésben, nem ugyanaz, mint egy felkelés aktív támogatása, ha egy orosz invázióra kerül sor.

A Biden-kormányzat állítólag összeállított egy munkacsoportot annak meghatározására, hogy a CIA és más amerikai ügynökségek hogyan tudnának támogatni egy ukrán felkelést, ha Oroszország nagyszabású inváziót indítana.

„Ha az oroszok megszállják Ukrajnát, akkor ezek [a CIA-programok végzősei] lesznek a felkelők vezetői”

– mondta a volt magas rangú hírszerzési tisztviselő.

„Már nyolc éve képezzük ki ezeket a fickókat. Nagyon jó harcosok. Az évek során a CIA képzési programjai „nagyon hatékonyak” voltak”

– mondta a volt CIA-s hírszerző.

Mind amerikai, mind ukrán tisztviselők úgy vélik, hogy az ukrán erők nem lennének képesek ellenállni egy nagyszabású orosz támadásnak. Azonban mindkét ország képviselői úgy vélik, hogy Oroszország nem lesz képes a végtelenségig megtartani az új területeket az ukrán felkelők kemény ellenállása miatt.

Izraelnek fel kell készülnie a háború és szankciók elől menekülő ukránok és oroszok hullámára

Akár úgy dönt Bennett kormánya, hogy a halachikusan nem zsidó ukrán és orosz bevándorlók befogadása kívánatos, akár nem, fel kell készülnie egy menekültválságra, amely heteken belül bekövetkezhet.

A CIA tisztviselői úgy vélték, hogy tanítványaikat az oroszok is célba vették, miután visszatértek Ukrajnába.

„Az oroszok és az ukrán biztonsági szolgálatokon belüli áruló orosz lojalisták kutatták fel az említett osztályok végzőseit, hogy meggyilkolják őket”

– mondta az egyik volt CIA-tisztviselő.

Az orosz behatolás az ukrán hírszerzésbe régóta problémát jelent a CIA számára a volt hírszerzési tisztviselők szerint. Az ügynökség évtizedek óta csak különleges, válogatott ukrán egységekkel próbált együttműködni – néhányat az ügynökség nyomására hoztak létre -, amelyeket az ország többi hírszerző szolgálatától elszigeteltek, hogy megakadályozzák az orosz kompromittálódást.

„Ha az oroszok újabb inváziót indítanak, lesznek emberek, akik megkeserítik az életüket”

– mondta a volt magas rangú hírszerzési tisztviselő.

A CIA által kiképzett félkatonai alakulatok „meg fogják szervezni az ellenállást”, felhasználva a kapott speciális kiképzést.

Ukrán kémfőnök: Oroszország január végén készül megtámadni Ukrajnát

Budanov szerint tévesek azok a feltételezések, hogy az évnek ebben az időszakában a brutális időjárási viszonyok visszatartják az oroszokat a támadástól.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.