Ukrán kémfőnök: Oroszország január végén készül megtámadni Ukrajnát

Oroszország több mint 92 ezer katonát vonultatott fel Ukrajna határai körül, és január végén vagy február elején támadásra készül – nyilatkozta a Military Timesnak az ukrán védelmi hírszerző ügynökség vezetője.

Egy ilyen támadás valószínűleg légicsapásokat, tüzérségi és páncélos támadásokat foglalna magában, amelyet további légi támadások követnének keleten, kétéltű invázió Odesszában és Mariupolban, valamint egy kisebb behatolás a szomszédos Fehéroroszországon keresztül – mondta Kyrylo Budanov ukrán dandártábornok a Military Timesnak szombat reggel egy exkluzív interjúban.

Oroszország idén év elején tartott nagyszabású Zapad 21 hadgyakorlata bebizonyította, hogy képesek egyszerre akár 3500 deszantos és különleges műveleti katonát is bevetni – mondta.

A támadás, amelyre Oroszország készül, Budanov szerint sokkal pusztítóbb lenne, mint bármi, amit eddig a 2014-ben kezdődött konfliktusban láttunk, amelyben eddig mintegy 14 ezer ukrán vesztette életét.

A Washington Postnak pénteken nyilatkozva Ukrajna új védelmi minisztere, Olekszij Reznyikov azt mondta, nem világos, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök döntött-e már a támadásról.

Mindenesetre Oroszország építi a kapacitásait erre, nyilatkozta Budanov a Military Timesnak; növelve a csapatok létszámát a megszállt Krímben, és a határ közelében. Budanov szerint tévesek azok a feltételezések, hogy az évnek ebben az időszakában a brutális időjárási viszonyok visszatartják az oroszokat a támadástól.

„Ez nem jelent problémát sem nekünk, sem az oroszoknak”

– mondta Budanov a fagyos időben folytatott harcokról.

A NATO fegyvereladásai Ukrajnának lehet a szikra, ami kirobbantja a háborút Oroszországgal?

Az Egyesült Államok és NATO szövetségesei serényen fegyverzik az ukrán hadsereget és olyan üzenetet küldenek Kijevnek, hogy az feltételezheti, hogy a Nyugat támogatni fogja őket a szakadárokkal és az oroszokkal szemben. 

„Bármilyen ilyen támadás azonban először egy sor jelenleg is zajló lélektani műveletet követne, amelyek célja Ukrajna destabilizálása és harcképességének aláásása”

– mondta Budanov.

„Olyan zavargásokat akarnak szítani, tüntetéseken és gyűléseken keresztül, amelyek azt mutatják, hogy az emberek a kormány ellen vannak”

– mondta.

Ezek közé a törekvések közé tartoznak a jelenleg is zajló oltásellenes tüntetések, amelyeket Budanov szerint Oroszország szervezett.

Emellett Budanov szerint Oroszország megpróbálja felkorbácsolni a kormányellenes hangulatot a „Wagnergate” nevű incidens miatt is, amely az Ukrajnán belüli támadásokért felelős orosz magán katonai csoport mintegy 30 tagját érinti. A Wagner-csoport tagjait, akik átjutottak Fehéroroszországba, vissza kellett volna hozni Ukrajnába, hogy őrizetbe vegyék őket, de ehelyett a fehérorosz KGB segítségével Oroszországba küldték őket.

Az oroszok a lélektani műveleteket arra használják, hogy megmutassák, „hatóságok elárulták az ukrán népet”

– mondta Budanov.

Ukrajna bevetette az új Bayraktar csapásmérő drónjait a kelet-ukrajnai szakadárok ellen

Az ukrán fegyveres erők Valerij Zaluzsnij vezérkari főnök utasítására október 26-án vetették be első alkalommal Bayraktart a kelet-ukrajnai szakadárok egyik állása ellen.

Budanov szerint a Lengyelország és Fehéroroszország között zajló határkonfliktus, amely a lengyel határon keresztül próbál menekülteket Európába küldeni is része ennek a törekvésnek.

„Egyre veszélyesebbé és nehezebbé akarják tenni a helyzetet az országon belül, és olyan helyzetet akarnak teremteni, hogy kormányt kelljen váltanunk”

– mondta Budanov.

„Ha ezt nem tudják megtenni, akkor a katonáikkal fogják elvégezni a dolgukat”.

Budanov szerint az amerikai és az ukrán hírszerzés értékelései egy orosz támadás lehetséges időpontjáról nagyon hasonlóak.

„A mi értékeléseink majdnem ugyanazok, mint amerikai kollégáinké”

– mondta.

Orosz külügyi szóvivő: Ukrajna felfegyverzésének tragikus következményei lesznek

A délkelet-ukrajnai konfliktus nem oldható meg katonai eszközökkel, az erőszak alkalmazásának tragikus következményei lesznek – jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő.

Címlapkép: Sasha Maksymenko/Flickr