Washington szerint az oroszok már csak az ürügyet keresik Ukrajna lerohanására

Oroszország ürügyet akar kreálni ahhoz, hogy megtámadhassa Ukrajnát, s úgynevezett idegen zászló alatt végrehajtandó műveletek érdekében már ügynököket is telepített Ukrajna keleti részén – jelentette ki Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője a dpa német hírügynökség szerint.

Psaki mindemellett azt állította: Oroszország a közösségi médiában folytatott kampánnyal próbálja megteremteni a feltételeit annak, hogy Ukrajnát agresszorként tüntesse fel, illetve „provokációkat kreál” egy esetleges orosz beavatkozás igazolására, valamint így akar további éket verni az ukrajnaiak közé.

Az amerikai tisztségviselő hozzátette:

az Egyesült Államok hírszerzése arra a megállapításra jutott, hogy Oroszország városi hadviselésben jártas ügynököket telepített, akik robbantásos merényleteket hajthatnak végre az oroszbarát szakadárok ellen, később pedig az ukrán kormányerőket vádolva a merényletek elkövetésével.

Mint mondta, orosz ügynökök az ukrajnai emberi jogi helyzet súlyosbodásáról és az ukrán vezetők fokozódó harciasságáról terjesztenek híreszteléseket.

Megtámadják-e az oroszok Ukrajnát? — Sz. Bíró Zoltánt kérdeztük

Az Oroszország-szakértő beszélt a Neokohnnak az ukrán-orosz feszültség hátteréről és a lehetséges forgatókönyvekről.

„Mindez nem más, mint hamis információk terjesztése”

– szögezte le Psaki. Hozzátette, hogy ezekben a félrevezető mikroblog-bejegyzésekben a Nyugatot teszik felelőssé a feszültségek elmélyüléséért, illetve olyan humanitárius problémákra hívják fel a figyelmet, amelyek egy orosz beavatkozással megoldódnának.

John Kirby, a Pentagon (védelmi minisztérium) szóvivője Psaki oldalán nyilatkozva közölte, hogy Oroszországnak ezt az eljárásmódját már megtapasztalhatták a Krím félsziget elcsatolásakor.

Oroszország 2014-ben, a Viktor Janukovics ukrán államfő megbuktatásához vezető tömeges tüntetések után annektálta az Ukrajnához tartozó Krímet. Ezután fegyveres harc robbant ki Kelet-Ukrajnában a Kijevhez hű erők és az oroszbarát szakadárok között. Az ENSZ becslései szerint mintegy 14 ezren veszítették életüket a fegyveres konfliktusban. Moszkva elutasítja azokat a kijevi vádakat, miszerint ő szította volna a konfliktust.

Lengyelország: Európa közelebb áll a háborúhoz, mint az elmúlt 30 évben bármikor

„Kelet-Európában jelentős katonai eszkalációra van kilátás” – figyelmeztetett a lengyel külügyminiszter.