Vilnius szerint Peking törvénytelen módon zsarolja őt Tajvan miatt

Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter csütörtökön kijelentette, hogy Kína „kényszerítő módszereket” alkalmaz, hogy rávegye Vilniust Tajvan-politikájának megváltoztatására.

Miután tavaly Litvánia képviseletet nyitott Tajvanon, Kína ügyvivői szintre minősítette vissza a diplomáciai kapcsolatokat az országgal, és törölte Litvániát a vámrendszeréből.

A Szputnyik beszámolója szerint Landsbergis litván külügyminiszter kijelentette, hogy nem ők választották a jelenlegi helyzetet, továbbá hogy Peking megközelítése nemcsak kényszerítő jellegű, hanem nagy valószínűséggel törvénytelen is.

A litván külügyminiszter szerint Európának szembe kell szállnia azzal a jogellenes nyomással, amelyet Kína gyakorol Litvánia külföldi vállalkozásaira, különben azt kockáztatja, hogy kárt okoz a nemzetközi kereskedelmi rendszernek – írja a Financial Times.

Landsbergis elmondta, hogy Kína a Litvánia Tajvannal való kapcsolatai miatt folytatott harcát kiterjesztette a Litvániában gyártott alkatrészeket felhasználó európai vállalatok zaklatására is.

Litvánia kihúzta a gyufát a Nagy Sárkánynál

Az EU megvédte Vilniust, és ígéretet tett, hogy visszavág a tagállamokra irányuló fenyegetésekkel, politikai nyomással és kényszerítő intézkedésekkel szemben.