Peking nem tudta megfélemlíteni Litvániát

Kína bejelentette, hogy nem képviselteti magát nagyköveti szinten Litvániában tiltakozásul amiatt, hogy Tajvan a saját nevén nyithatott külképviseletet a balti országban.

A pekingi külügyminisztérium vasárnap közölte, hogy leszállítják a Litvániával való diplomáciai kapcsolattartást ügyvivői szintre, addig, amíg a balti ország nem veszi figyelembe Kína „szuverenitását és a nemzetközi kapcsolatok alapvető normáit”.

Tajvan a napokban nyitott külképviseletet Vilniusban a saját nevén. Kína nem ismeri el a szigetország önállóságát. A kínai megtorló intézkedésektől tartva Tajvan nagykövetségei szerte a világon nem az ország, hanem a főváros nevét viselik, „Tajpej Képviseleti Iroda” néven működnek.

A kínai külügyminisztérium előzőleg „rendkívül botrányosnak” nevezte, hogy Tajvan a saját nevén nyithat külképviseletet Vilniusban, és reményét fejezte ki, hogy Litvánia hamarosan „korrigálja ezt a téves döntést”.

Peking már júliusban, a litván döntés nyilvánosságra kerülésekor visszahívta nagykövetét Vilniusból, leállította a balti országba irányuló áruforgalmat, és nem engedi be a litván élelmiszereket Kínába.

Kína megfenyegette az Európai Uniót, hogy ne merjen kiállni Tajvan függetlensége mellett

Peking figyelmeztette az Európai Uniót, hogy a Kína-EU közötti kapcsolatok fogják megsínyleni, ha Brüsszel nem hagy fel „a Tajvan függetlenségét propagáló üzenetek küldésével.