Még a német zsidók is kiakadtak a Wiesenthal Központ antiszemitizmus-listáján

Az EU tisztviselője szerint a Simon Wiesenthal Központ éves antiszemitizmus-listája túl messzire ment — írja a Jewish Telegraphic Agency zsidó hírügynökség.

A Simon Wiesenthal Központ, amely a 2005-ben elhunyt híres nácivadászról kapta a nevét, úgy határozza meg magát, mint „a holokausztot és a gyűlöletet történelmi és kortárs kontextusban kutató zsidó emberi jogi világszervezet”.

A központ nemrégiben közzétett éves „Globális antiszemitizmus top tízes” listája azonban heves bírálatokat váltott ki Európa vezető tisztségviselői részéről, köztük az Európai Unió antiszemitizmusért felelős főbiztosától – aki szerint

a központ bemocskolja Wiesenthal örökségét, és árt az antiszemitizmus elleni globális küzdelemnek.

A központ 2010 óta közzéteszi a világ legantiszemitábbnak tartott szervezeteinek listáját. Az elmúlt évek listái is kritikákat váltottak ki, többek között 2017-ben Michael Müller volt berlini polgármestert is megemlítették, amiért nem foglalt határozottan állást a bojkott, a leépítés és a szankciók mozgalommal szemben. A német zsidóság vezetői „groteszknek” nevezték ezt a bejegyzést.

A központ 2021-es listája még ellenszenvesebbnek bizonyult. Az Izrael erőszakos elpusztítására nyíltan felszólító Irán állam és a Gázai övezetet uraló, az Egyesült Államok által terrorszervezetnek tekintett Hamász palesztin csoport után a 2021-es lista harmadik helyén a BBC áll, amely egy londoni antiszemita támadásról szóló vitatott jelentése óta erős ellenőrzés alatt áll. Az 5. helyen a Jewish Voice for Peace, egy zsidó anticionista aktivista csoport áll.

Harmadik helyre került a BBC az antiszemita „szégyen listán”

A Simon Wiesenthal Központ szerint a brit orgánum rendszeresen torzít, mikor antiszemita incidensekről számol be.

A 7. helyre pedig egyenesen a komplett Német Szövetségi Köztársaság került,

amely a Wiesenthal Központ szerint

„nem tudta megfékezni a szélsőjobboldaliak, az iszlamisták antiszemita támadásait, és Izrael baloldali démonizálását”.

Németországban 2019-ben 2032 dokumentált antiszemita incidens történt a kormányzati adatok szerint – 2001 óta a legmagasabb szám, és 13%-os növekedés 2018-hoz képest.

A Németországról szóló bejegyzés kiemelte Michael Blume-ot, Baden-Württemberg tartomány antiszemitizmus elleni biztosát, aki 2019-ben „lájkolta” egy „barátja” Facebook-bejegyzését, amelyben ez állt: „A cionisták, nácik és radikálisok gyorsan búcsúzzanak el a baráti listámról”. A Wiesenthal Központ jelentése szerint Németország lehetővé teszi Blume számára, hogy „ilyen antiszemita és Izrael-ellenes tevékenységet folytasson a közösségi médiában”.

Blume a Jewish Telegraphic Agency-nek elmondta, hogy nem emlékszik arra, hogy „lájkolt” volna egy ilyen posztot, és hogy ezt csakis egy utólag szerkesztett szöveggel tehette meg.

„Hiszem, hogy a cionizmus teljesen legitim, és hogy Izraelnek joga van biztonságosan létezni örökre. Számomra az anticionizmus egyenlő [az] antiszemitizmussal, tisztán és egyszerűen. Barátként és szövetségesként többször is elutaztam Izraelbe, és sokat beszéltem és írtam erről a témáról”

– szögezte le Blume a JTA-nak.

(((k schnurbein))) on Twitter: „”My cause was justice, not vengeance. My work is for a better tomorrow….” #SWBy including @BlumeEvolution in their list, #SWC not only blur #antisemitism & harm the fight against it, they also discredit the invaluable legacy of #SimonWiesenthal. pic.twitter.com/Dv7OFpkBkR / Twitter”

„My cause was justice, not vengeance. My work is for a better tomorrow….” #SWBy including @BlumeEvolution in their list, #SWC not only blur #antisemitism & harm the fight against it, they also discredit the invaluable legacy of #SimonWiesenthal. pic.twitter.com/Dv7OFpkBkR

Katharina von Schnurbein, az Európai Unió antiszemitizmus elleni küzdelemmel foglalkozó koordinátora 2021. december 29-én a Twitteren azt írta, hogy

Blume felvétele a listára „lejáratja Simon Wiesenthal felbecsülhetetlen értékű örökségét”, egy holokauszt-túlélőét, aki életét annak szentelte, hogy náci háborús bűnösöket állítson bíróság elé, és olyan nyomokat szolgáltatott, amelyek Adolf Eichmann és Franz Stangl SS-tisztek elfogásához vezettek.

A Wiesenthal Központ – tweetelte von Schnurbein – „árt(hat) az antiszemitizmus elleni küzdelemnek” a listájával.

Nem volt egyedül. A baden-württembergi zsidó közösségek ernyőszervezete, az Izraelita Vallási Közösségek, nyilatkozatban fejezte ki támogatását Blume mellett, és élesen elítélte a Wiesenthal-listát.

„A tartomány zsidó közösségei egyhangúlag elítélik azt a kísérletet, hogy Baden-Württemberg tartomány antiszemitizmusügyi biztosát lejárassák azzal, hogy felvették őt a Simon Wiesenthal Központ 2021-es ‘Top 10 legrosszabb antiszemita esemény’ listájára”

– írta közleményében az IRG csoport.

„Förtelmes dolog ezt a hídépítőt Izrael ellenségeinek listájára tenni”.

Brüsszel irányt váltana az antiszemitizmus elleni küzdelemben

A koronavírus-járvány kitörése óta 13 szorosára nőtt az antiszemita tartalmak száma bizonyos német nyelvű Twitter-, Facebook-, illetve Telegram-csatornákon.