Harmadik helyre került a BBC az antiszemita „szégyen listán”

A Simon Wiesenthal Központ szerint a brit orgánum rendszeresen torzít, mikor antiszemita incidensekről számol be.

Harmadik helyre került a BBC a „Globális Antiszemitizmus Top 10-es Listáján”, amit a világ egyik legjelentősebb zsidó szervezete állított össze – derül ki az Algemeiner vasárnapi cikkéből.

A brit orgánum egyenesen Irán és a Hamász mögött kapott helyet a „szégyen dobogón”.

Marvin Hier rabbi, a Simon Wiesenthal Központ vezetője indoklásul azt mondta a sajtónak, hogy a BBC azért került ilyen kiemelkedő helyre, mert „az elmúlt évben több antiszemita incidensben is bűnös volt”.

„Talán azt hinnék az emberek, hogy neonáci csoportokat teszünk a listánkra, de a BBC azért van ott, mert amikor egy globálisan elismert szervezet megengedi, hogy az antiszemitizmus beférkőzzön a jelentéseibe, akkor az egész még alattomosabbá és veszélyesebbé válik” – fogalmazott Hier.

Nem egyszer torzítottak

Ahogy azt a vezető felidézte, múlt hónapban a BBC heves kritikák kereszttüzébe, miután egy antiszemita inzultusról szóló tényeken csúsztatott. A londoni esetben egy zsidó utasokkal teli busz mellett felbukkanó férfi csapat végzett náci szalutálást, majd azt skandálta, hogy „Szabadságot Palesztinának”.

A BBC ezután azt állította, hogy az egyik utas muszlim-ellenes szidalmazásba kezdett. Bár a hangfelvételek is bizonyították, hogy ez nem így történt – ugyanis az áldozat héberül kiabált segítségért –, a hírcsatorna nem volt hajlandó helyesbíteni beszámolóját.

Egy másik esetben pedig a híroldal egyik volt újságírója a Twitteren azt írta, hogy „Hitlernek igaza volt”.

Hier szerint a BBC Izraelt illetően is rendszeresen közöl hazugságokat. Egy alkalommal például a BBC producere azt állította, hogy egy izraeli telepes megpróbált elgázolni egy palesztint. Ám a valóságban azután került autójával a járdára, hogy a palesztinok próbálták meglincselni a zsidó sofőrt, aki így elveszítette irányítását az autó felett.

A BBC is reagált

A helyezésre a BBC szóvivője reagált, aki azt állította:

„Az antiszemitizmus borzalmas. A BBC arra törekszik, hogy pontos és pártatlan jelentésekkel szolgálja a zsidó közösséget és országunk minden közösségét.”

Fotó: Unsplash/K. Mitch Hodge

Antiszemitizmus miatt vizsgálódnak a német állami hírügynökségnél

A Deutsche Welle ellen felhozott vádakkal foglalkozó független vizsgálóbizottságnak januárban kell jelentést tennie az eredményeiről.