Brüsszel irányt váltana az antiszemitizmus elleni küzdelemben

Elsősorban az interneten terjedő zsidógyűlölet miatt az Európai Bizottság (EB új irányt kíván szabni az antiszemitizmus elleni stratégiájának – hangsúlyozta kedden a brüsszeli testület illetékese.

Katharina von Schnurbein, a bizottság antiszemitizmus-ügyi megbízottja a dpa német hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy még az idén ismertetni fogják az erre vonatkozó pontos tervezetet. Hozzáfűzte, hogy jelenleg egyeztetések folynak a kérdésben a zsidó közösség képviselőivel is.

Elsőként a Politico hírportál jelentett a készülő tervezetről.

Schnurbein szerint a kényesnek nyilvánított internetes tartalmak nem minden esetben illegálisak, mégis egyes emberek radikalizálódásához vezethetnek. Ezzel összefüggésben felidézte a csaknem két éve Halle városának zsinagógája elleni terrortámadást. Nemrég Köln városában is antiszemita támadás ért egy kipát viselő fiatal férfit.

Az EB június elején elvégzett vizsgálata fényt derített arra, hogy a koronavírus-járvány kitörése óta 13 szorosára nőtt az antiszemita tartalmak száma bizonyos német nyelvű Twitter-, Facebook-, illetve Telegram-csatornákon. Az összehasonlítás alapját 2020 és 2021 első két hónapja szolgáltatta.

Az antiszemitizmus elleni küzdelem és a zsidó hitélet támogatásának stratégiája Schnurbein szerint fontos ösztönzőt hivatott adni az EU-tagállamoknak ahhoz, hogy végrehajtsák az internetes uszítás megfékezésére irányuló uniós célkitűzéseket. Mint mondta, 2018-ban az uniós tagállamok egyetértettek abban, hogy nemzeti stratégiákat dolgoznak ki az antiszemitizmus ellen, ugyanakkor csak három ország tette ezt meg mostanáig.

Rengeteget költene az EU az antiszemitizmus elleni stratégiára

Az antiszemitizmus annak ellenére nőtt, hogy az Európában élő zsidók száma csökkent.