Rengeteget költene az EU az antiszemitizmus elleni stratégiára

A zsidók elleni gyűlölet-bűncselekmények növekedése közepette az EU kétmilliárd dolláros „átfogó stratégiát” jelent be az antiszemitizmus és az intolerancia elleni küzdelem támogatására — írja a The Algemeiner.

Az antiszemitizmus elleni küzdelemre irányuló „átfogó stratégiát” mutatott be kedden az Európai Unió, amely része a kontinensen növekvő rasszizmus és intolerancia elleni küzdelem szélesebb körű programjának.

Margaritis Schinas – az Európai Bizottság (EB), az EU végrehajtó szervének „az európai életmód előmozdításáért” felelős alelnöke – a portugál EU-elnökség által szervezett, a faji megkülönböztetés és a kapcsolódó intolerancia elleni védelemről szóló magasszintű konferencia megnyitóján jelentette be a terveket.

A stratégia „átfogó keretet biztosít majd a tagállamok számára az antiszemitizmus megelőzésére és az ellene való küzdelemre, a holokauszt emlékezetére való nevelésre és az európai zsidó élet előmozdítására irányuló erőfeszítéseinek kiegészítésére és támogatására”

— mondta Schinas.

„Az új program közel 2 milliárd dolláros (600 milliárd forint) finanszírozást kap, ami több mint kétszerese a korábban kiutalt 800 millió dollárnak, így ez lesz „az EU-n belüli alapvető jogok támogatására irányuló eddigi legnagyobb uniós program”

— tette hozzá az alelnök.

„A következő hét évben új, állandó Polgári Egyenlőségi Jogok és Értékek Programunk lesz, amely a jogállamiságon alapuló, nyitott, jogszerűen működő, demokratikus, egyenlő és befogadó társadalmak védelmére és előmozdítására törekszik”

— fogadkozott Schinas.

Az EU legújabb kezdeményezése egy olyan időszakban jön, amikor az antiszemita incidensek számai Európa-szerte évről évre meredeken növekednek, a COVID-19 járvány pedig az elmúlt évben antiszemita összeesküvés-elméletek egész sorát szabadította el az interneten.

Franciaországban a zsidó közösség biztonsági ügynökségének januári jelentése hangsúlyozta, hogy „a [2020-ban] regisztrált erőszakos támadások száma – 44 – szinte azonos maradt a 2019-es évvel – 45 – a három és fél hónapos bezárások és a közösségi tevékenységek csökkenése ellenére”.

Az antiszemita gyűlölet-bűncselekmények száma 2020-ban megugrott Németországban, legalább 2275 antiszemita hátterű bűncselekményt regisztráltak. Ezek közül mintegy 55 erőszakos cselekmény volt.

A zsidókról és a járványról szóló, széles körben elterjedt összeesküvés-elméletek amúgy is termékeny talajra hullanak. A hollandiai zsidó szervezet, a CIDI által összeállított, Hollandiáról szóló külön jelentés arra a következtetésre jutott, hogy

a COVID-19 zárlatot megelőző 12 hónapban az országban minden idők legmagasabb számú antiszemita incidensét regisztrálták

– összesen 182-t, ami 35 százalékos növekedést jelent 2018-hoz képest.

Az antiszemitizmus annak ellenére nőtt, hogy az Európában élő zsidók száma csökkent.

Az Institute for Jewish Policy Research (JPR), egy londoni székhelyű agytröszt tavaly októberben közzétett jelentése megállapította, hogy

„az Európában élő zsidók aránya körülbelül ugyanannyi, mint a Tudela Benjámin, középkori zsidó utazó által 1170-ben készített első zsidó világnépesség-számlálás idején”.

Jelenleg összesen 1,3 millió zsidó él Európa földrajzi területén, amely a felmérés szempontjából magában foglalja az EU 27 tagállamában, valamint az Egyesült Királyságban, Törökországban és Oroszországban élő zsidókat.

Az EU elítélte az antiszemita belga karnevált – de akkor még ott a spanyol

Koncentrációs táborok rabjaira emlékeztető nők izraeli zászlókat lobogtatva táncoltak egy krematóriumra hasonlító kocsi mellett.