Az EU elítélte az antiszemita belga karnevált – de akkor még ott a spanyol

A madridi izraeli követség tiltakozását fejezte ki a „visszataszító” Campo de Criptana-i menet ellen, hangsúlyozva, hogy az meggyalázta a holokauszt áldozatainak emlékét.

Az Európai Bizottság szerint az antiszemita aalsti felvonulás összeegyeztethetetlen az európai értékekkel – írta az Euractiv. Mint arról beszámoltunk, a tavalyihoz hasonlóan idén is durván zsidóellenes éle volt a hagyományos aalsti karneválnak, azon ortodox zsidók állítólagos kapzsiságán gúnyolódó karikatúrabábuk éppúgy megjelentek, mint rovaroknak kinéző ultraortodox zsidó figurák.

Sophie Wilmes belga miniszterelnök, aki korábban Belgium belügyének nevezte az eseményt, most kijelentette, hogy a fesztiválon tapasztalható megnyilvánulások az ország hírnevének csorbításával fenyegetnek.

Adalbert Jahnz, az Európai Bizottság szóvivője újságíróknak kijelentette: „magától értetődőnek kellene lennie, hogy 75 évvel a soá után nem szabadna ilyen képeket látnunk európai parédákon.” Mint elmondta, a bizottság számos panaszt kapott az aalsti karnevál ügyében, de a fellépés a belga hatóságok dolga.

Az aalsti karnevál méltó párja, a Campo de Criptana-i:

Comparsa con temática del Holocausto participa en un desfile de Carnaval

Imágenes del desfile regional de Carnaval de Campo de Criptana, en Ciudad Real. La comparsa de carnaval de este año de la Asociación Cultural Chaparral, de L…

A szóvivő leszögezte: az Európai Bizottság keményen fellép mindenféle antiszemitizmus ellen, és az aalsti felvonulást összeegyeztethetetlennek tartja azokkal az elvekkel és értékekkel, amelyekre az Európai Uniót alapozták.” Margaritis Schinas, a bizottság elnökhelyettese „szégyennek” nevezte az aalsti karnevált. „Ezt meg kell állítani. Ennek nincs helye Európában” – közölte Twitterén.

A város polgármestere, Christoph D’Haese nem tartotta problémásnak a zsidók ábrázolását a fesztiválon, és nem is tekinti azokat antiszemitának. Mint fogalmazott, a karnevál egy „speciális kontextus” és a humor fontos része egy szabad társadalomnak.

Közben kiderült, hogy nemcsak Belgiumnak van antiszemita karnevál problémája, hanem Spanyolországnak is.

A JTA zsidó hírügynökség arról számolt be, hogy a Madridtól délkeletre fekvő Campo de Criptana város idei karneváli menetén náci egyenruhások éppúgy felvonultak, mint koncentrációs táborok rabjaira emlékeztető nők, akik izraeli zászlókat lobogtatva egy krematóriumra hasonlító kocsi mellett táncoltak.

A madridi izraeli követség tiltakozását fejezte ki a „visszataszító” menet ellen, hangsúlyozva, hogy az meggyalázta a holokauszt áldozatainak emlékét.

A zsidók mint rovarok: újabb antiszemita karnevál Belgiumban

Aalstban kapzsinak tűnő és rovaroknak kinéző zsidó figurák is vonultak idén a „humoros” rendezvényen.