A zsidók mint rovarok: újabb antiszemita karnevál Belgiumban

Aalstban kapzsinak tűnő és rovaroknak kinéző zsidó figurák is vonultak idén a „humoros” rendezvényen.

Az aalsti karnevál szervezői a tavaly márciusi botrány után megígérték, hogy Izrael tiltakozása ellenére újra megtartják az eseményt, és tartották is szavukat: idén legalább annyira súlyosan zsidóellenes maskarában vonultak végig néhányan a belga városon, mint tavaly.

Emlékezetes, hogy tavaly pénzt markoló és patkányként ábrázolt zsidó bábuk is felvonultak az aalsti karneválon.

Nem sokkal azelőtt, hogy a nemzetközi botrányt kiváltó éves eseményt az UNESCO törölte volna a kulturális örökségek listájáról, a város polgármestere, Christoph D’Haese közölte: maguktól készek lemondani a különleges státuszról. Napokkal később az UNESCO is lépett, és eltávolította a világ szellemi kulturális örökségének listájáról a belga város híres karneválját — annak antiszemita elemei miatt.

D’Haese szerint a véleményszabadság és a humor jegyében „elkerülhetetlen”, hogy 2020-ban ne jelenjenek meg újra zsidókat gúnyoló bábuk. Pontosan ez is történt: ortodox zsidók állítólagos kapzsiságán gúnyolódó karikatúrabábuk most vasárnap éppúgy megjelentek, mint rovaroknak kinéző ultraortodox zsidó figurák.

Raphael Ahren on Twitter: „Here’s more pic.twitter.com/wswX86QJtC / Twitter”

Here’s more pic.twitter.com/wswX86QJtC

Hiába emelt szót Israel Katz izraeli külügyminiszter a szégyenletes menet megtartása ellen, Sophie Wilmès miniszterelnök Belgium belügyének nevezte az eseményt, a polgármester pedig leszögezte, hogy a karneválnak „különleges kontextusa” van, és „a humor egy szabad társadalom fontos megnyilvánulása.”

Az antwerpeni Zsidó Szervezetek Fóruma számára azonban egyértelmű, miről van itt szó. A Fórum szóvivője, Hans Knoop „színtiszta provokációról” beszélt, „hamisítatlan antiszemita beütésű karikatúrákról”, a 30-as évek hírhedt náci lapja, a Der Stürmer stílusában.

Az American Jewish Committee európai irodája azonnali vizsgálatot követelt az EU-tól a parádé ügyében.

Normalizálódó antiszemitizmustól tartanak Belgiumban

A Jewish Telegraphic Agency elemzése szerint az országban kezd elfogadottá válni az antiszemitizmus, ami ellen a helyi zsidó szervezetek is szót emelnek.