Antiszemita bábuk helyett inkább a világörökségi státuszról mondanak le

Az UNESCO világörökségi bizottságának hivatala jövőhéten döntött volna az aalsti karnevál jövőjéről, de a város döntéshozói előbb léptek.

Újabb fejezet nyílt annak a belga karneválnak az ügyében, melynek résztvevői nem egy alkalommal régi antiszemita sztereotípiákra hajazó bábukat vonultattak fel. Legutóbb márciusban, a felvonulás élén haladó karneváli kocsin két pajeszos, szakállas, kalapos, kampós orrú férfit ábrázoló, nagyméretű rózsaszín bábu volt látható, amelyeket egy széf mellett pénzeszsákok és patkányok vettek körül.

Az aalsti karnevál hagyományai a középkorig vezethetők vissza, és 2010-ben vette fel az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára az UNESCO.

Elveszítheti világörökségi státuszát az antiszemita bábukat felsorakoztató belgiumi karnevál

A belga antidiszkriminációs hatóság szerint nem sértettek törvényt, az UNESCO világörökségi bizottságának hivatala mégis fellépne az ügyben.

A márciusi történteket követően azonban a szervezet világörökségi bizottságának hivatala közölte, hogy az ügyet napirendre tűzik a bizottság következő, decemberi ülésén, és megfontolás tárgyává teszik, hogy a rendezvényt leveszik az emberiség szellemi örökségét felsoroló listáról — amire korábban még nem történt példa.

Újabb fordulatként azonban Aalst polgármestere, Christoph D’Haese tett bejelentést arról, hogy a város vezetése magától kész lemondani a különleges státuszról — derül ki a The Jerusalem Post hétfői írásából.

D’Haese szerint ugyanis „elkerülhetetlen”, hogy 2020-ban ne jelenjenek meg újra zsidókat gúnyoló bábuk.

Továbbá a polgármester „groteszk panaszokat” emlegetve „hatalmi apparátusnak” nevezte azokat a zsidó szervezeteket, amik kritikákat fogalmaztak meg a fesztivállal kapcsolatban. „Nagyon jól szervezettek. Az egész világról kaptunk üzeneteket, és gyakran nem épp a legbarátságosabb hangnemben” — panaszolta a belga sajtónak.

„Sem antiszemiták, sem rasszisták nem vagyunk. Azok, akik ezt támogatják, bizony rosszhiszeműen cselekednek. Aalst mindig is a gúnyolódás és szatíra fővárosa marad”

— jelentette ki a polgármester, akinek szavaira Menachem Margolin, az Európai Zsidó Szövetség elnöke is reagált. A zsidó vezető szerint ugyanis elkeserítő a város vezetőjének hozzáállása. „Szomorú, hogy amikor adott a lehetőség rá, hogy rendbe tegyék a dolgokat és a karnevált visszafordítsák a tisztességes értékek irányába, akkor ehelyett inkább kizárják magukat”.