Szakíthat az UNESCO a zsidókon gúnyolódó belga karnevállal

Az éves, idén pénzt markoló zsidókat és patkányokat ábrázoló bábukat is felvonultató aalsti karnevál kulturális örökségek listájáról való eltávolításáról szavaz majd a szervezet.

A szavazásra előreláthatólag jövő hónapban kerül sor, ahol 66 ország képviselője dönt majd arról, hogy törlik-e a listáról a botrányos rendezvényt vagy sem. Az aalsti karnevált, amelynek hagyományai a középkorig vezethetők vissza, 2010-ben vette fel az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára az UNESCO.

Ez az első alkalom, hogy egy hely vagy esemény eltávolítását szavazásra bocsátja a szervezet.

A határozattervezet szövege kitér a 2019-es felvonulásra, ami óriási felháborodást keltett és durva antiszemita toposzokkal élt, de számos más alkalmat is említ, beleértve egy 2009-es installációt, ami ortodox zsidónak öltözött mű kampós orrot viselő férfiakat vonultatott fel palesztin szimbólumok társaságában.

A 2013-as karneválon különösen gusztustalan módon egyenesen nácinak öltözött figurák vonultak fel „Ciklon B” feliratú bödönökkel felvonulók egy másik csoportja körül, akik koncentrációs tábori foglyoknak öltöztek.

“Ezek a tettek, legyenek szándékosak vagy nem szándékosak, ellentmondanak a közösségek, csoportok és egyének közöti kölcsönös tisztelet elvárásainak,”

— szögezi le a tervezet szövege, hozzátéve, hogy emellett sértik a szervezet alapszabályait is.

Aalst polgármestere és a karnevál szervezői visszautasítottak minden rendezvényükkel kapcsolatos kritikát a kifejezés és a paródia szabadságára hivatkozva.

Idén is lesz antiszemita karnevál Belgiumban

A karneváli menetben hatalmas méretű, az antiszemita toposzoknak megfelelően ábrázolt zsidó figurákkal vonulnak fel a résztvevők.