Belga miniszterelnök szerint az ország hírnevét rombolja az aalsti zsidózó karnevál

Sophie Wilmes belga miniszterelnök szerint a fesztiválon tapasztalható megnyilvánulások az ország hírnevének csorbításával fenyegetnek – írja az MTI.

Mint azt lapunk is megírta, a heves kritikák ellenére sem mentes az antiszemita elemektől a belgiumi Aalst városának híres karneválja, amelynek vasárnapi nyitónapján a résztvevők egy része az ortodox zsidók viseletét idéző szőrmekalapot és pajeszt viselve vonult fel.

A belga hírügynökségek szerint a város polgármestere, Christoph D’Haese nem tartja problémásnak a zsidók ábrázolását a fesztiválon, és nem is tekinti azokat antiszemitának. Mint fogalmazott, a karnevál egy „speciális kontextus” és a humor fontos része egy szabad társadalomnak.

Sophie Wilmes belga miniszterelnök, aki maga is zsidó, korábban Belgium belügyének nevezte az eseményt, most azonban kijelentette, hogy

a fesztiválon tapasztalható megnyilvánulások az ország hírnevének csorbításával fenyegetnek.

Pinchas Goldschmidt, az Európai Rabbik Konferenciájának (CER) elnöke „a szólásszabadság megsértésének” nevezte a fesztivált és bírálta a belga uralkodót, valamint a vezető politikusokat a tétlenségükért.

Jiszráel Kac izraeli külügyminiszter a múlt hét elején szólította fel a belga kormányt, hogy tiltsa be a rendezvényt, amelynek hagyományai a régió sok másik karneváljához hasonlóan a középkorig vezethetők vissza.

Az Európai Unió törvényhozói pedig felszólították Aalst vezetőségét, hogy gondoskodjanak arról, hogy az idei parádé mentes legyen a „gyűlölködő megnyilvánulásoktól”.

Mindezek ellenére azonban a vasárnapi felvonulás résztvevőinek egy része hatalmas rovarnak öltözve, a fején egy méretes strájmlihoz (szőrmekalaphoz) hasonló fejfedőt viselve menetelt.

Az első becslések szerint 60-80 ezer ember vett részt a parádén. A fesztivál kedden ér véget.

Mint azt a Neokohn is megírta, a hírhedt fesztivál decemberben „elsőként” távozott az UNESCO szellemi kulturális örökség listájáról, miután széles körben felháborodást váltott ki, hogy a tavalyi menet élén haladó karneváli kocsin két pajeszos, kampós orrú férfit ábrázoló bábu kapott helyet, amelyek pénzhalmokon ültek.

A 11 milliós népességű Belgium egy nagyjából 30 ezres zsidó közösségnek ad otthont.

A zsidók mint rovarok: újabb antiszemita karnevál Belgiumban

Aalstban kapzsinak tűnő és rovaroknak kinéző zsidó figurák is vonultak idén a „humoros” rendezvényen.