Két hónapon belül visszakaphatjuk a normális életünket

A SARS-CoV-2 omikron változata a világméretű járvány végéhez vezet – jósolja Dánia vezető járványügyi szakértője, ami azt jelenti, hogy „két hónapon belül visszatér a normális életünk” — a Daily Wire értesülése szerint.

Tyra Grove Krause a dán TV 2 televízióban elmondta, hogy a dán állami szérumintézet új tanulmánya szerint

az omikron vírussal kórházba kerülés kockázata feleakkora, mint a korábbi delta variáns esetében.

Azt is elmondta, hogy a dél-afrikai változat megjelenéséhez hasonlóan az esetek száma előbb meredeken emelkedni fog, majd gyorsan csökken.

„Azt hiszem, ez a következő két hónapban megtörténik, aztán remélem, hogy a fertőzés kezd lecsengeni, és visszatér a normális életünk”

– mondta hétfőn a Daily Mail szerint.

„Az omikron január végén tetőzik, februárban pedig csökkenő fertőzési nyomást fogunk látni, és csökkenő nyomást az egészségügyi rendszerre”

– mondta.

„De januárban erőfeszítéseket kell tennünk, mert nehéz lesz átvészelni”.

Hozzátette, hogy amint az omikron lesz a vírus domináns törzse, a világ jobban jár majd.

„Az omikron azért van itt, hogy maradjon, és az elkövetkező hónap[ok]ban masszív fertőzési terjedést fog produkálni. De ha ennek vége, jobb helyzetben leszünk, mint előtte”

– áll a tanulmányban.

Krause szerint a rendkívül fertőző omikron-változat enyhébbnek tűnik, ami azt jelenti, hogy bár több ember fogja elkapni, de kevésbé súlyos tüneteket produkál – és aztán immunis lesz. Ez elkezdheti a világot a nyájimmunitás felé mozdítani.

A legtöbb omikronnal fertőzött ember csak enyhe tüneteket tapasztal

Számos új tanulmány szerint a jelenlegi variáns alapvetően különbözik a korábbi változatoktól.

Krause megjegyzései egybevágnak Dr. Anthony Fauci vezető amerikai immunológus következtetéseivel, aki vasárnap az ABC „This Week With George Stephanopoulos” című műsorában jelent meg.

„Az egyik dolog, amiben reménykedünk, az az, hogy ez a dolog néhány hét múlva tetőzik, és megfordul. Láttuk, hogy ez történt Dél-Afrikában, ahol volt egy nagy hullám, de amilyen gyorsan a hullám felszökött, olyan gyorsan megfordult”

– mondta Fauci.

„Mi az igazság abból, hogy az omikron kevésbé súlyos fertőzéshez, kevésbé súlyos megbetegedésekhez vezet?”

— kérdezett vissza Stephanopoulos.

„Egyre több bizonyíték van arra, hogy ez a helyzet. Először Dél-Afrikában kaptunk erre utaló jeleket. Amikor megnéztük az összefüggést és a kórházi kezelések és esetek arányát, alacsonyabb volt, a kórházi tartózkodás időtartama alacsonyabb volt, az oxigénigény alacsonyabb volt. Egy kicsit ezt látjuk, nem annyira kifejezett módon, az Egyesült Királyságban, de mindenképpen ez a tendencia. De ha itt az Egyesült Államokban nézzük, egyáltalán nem akarunk elbizakodottá válni, és nem akarunk pozitív következtetést levonni, mert még korai”

– válaszolta Fauci.

A durbani Africa Health Research Institute tudósai a múlt hónapban végeztek egy kisebb tanulmányt, amely szerint az omikron fertőzéssel fertőzött emberek – és különösen azok, akiket teljesen beoltottak – nagyobb immunitást fejlesztettek ki a delta ellen.

„A kutatásban, amelyet még nem bíráltak el, 15 oltott és nem oltott omikron-páciens vett részt Dél-Afrikában a Bloomberg News szerint, amely megjegyezte, hogy kettőt kizártak, mert nem volt kimutatható az omikron semlegesítése”

– írta a New York Post.

„A szerzők, Alex Sigal és Khadija Khan vezetésével azt találták, hogy míg az omikron semlegesítése 14 nap alatt 14-szeresére nőtt a tünetek megjelenése után, addig a delta változat semlegesítése 4,4-szeresére nőtt”.

„A delta-változat semlegesítésének növekedése az omikronnal fertőzött egyéneknél azt eredményezheti, hogy a deltával való újrafertőződés esélye is csökken”

– mondták a szerzők, hozzátéve, hogy

az eredmények „összhangban vannak azzal, hogy az omikron kiszorítja a delta-változatot, mivel olyan immunitást válthat ki, amely semlegesíti, így a deltával való újrafertőződés kevésbé valószínű”.

Izraeli matematikus: a járvány magától megszűnik 70 nap után

Isaac Ben-Israel szerint mindegy, hogy hol, milyen lépéseket hoz az adott kormány, a számok magukért beszélnek.