A legtöbb omikronnal fertőzött ember csak enyhe tüneteket tapasztal

Öt országban végzett új tanulmány a világ minden tájáról biztató eredményeket tár fel a COVID-19 omikron variánsával kapcsolatban, és azt állítja, hogy nem okoz súlyos megbetegedéseket a vele fertőzöttek többségénél – jelentette csütörtök este az izraeli 12-es hírcsatorna, az Arutz7 közlése szerint.

A vizsgálatokat hongkongi, cambridge-i, japán, belgiumi és liverpooli laboratóriumokban végezték. Mind az öt tanulmány megállapítja, hogy az omikron nem éri el az áldozat tüdejét, és nem károsítja azt olyan mértékben, mint a korábbi változatok.

Egy dél-afrikai tanulmány azt jelzi, hogy az immunrendszer T-sejtjei tudják, hogyan kell kezelni az omikront, mind oltás, mind fertőzés után.

Azonban még mindig nem világos, hogy valóban csekély-e az omikron képessége arra, hogy károsítsa a szervezetet, vagy az oltás és akadályozza legtöbbször a súlyos, halálos kimenetelű eseteket.

Fertőzéscunamitól tart a WHO

A delta és az omikron olyan ikerveszély, amelyek miatt a fertőzöttek száma korábban nem látottra nő, csúcsra járatva a kórházi kezeléseket és a halálozásokat.