Fertőzéscunamitól tart a WHO

A koronavírus delta és omikron variánsainak egyidejű terjedése miatt „fertőzéscunami”, a fertőzöttek számának „szökőárszerű” megugrása fenyeget – figyelmeztetett szerdai genfi sajtótájékoztatóján az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója.

„A delta és az omikron olyan ikerveszély, amelyek miatt a fertőzöttek száma korábban nem látottra nő, csúcsra járatva a kórházi kezeléseket és a halálozásokat”

– mondta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz.

„Nagyon aggódom amiatt, hogy a különösen fertőzőképes és a deltával egy időben terjedő omikron esetcunamihoz vezet. Ez hatalmas nyomást gyakorol már most és fog a jövőben is a kimerült egészségügyi személyzetre és az összeomlás szélén álló egészségügyi rendszerekre”

– tette hozzá.

Tedrosz ismételten felszólította az országokat, hogy igazságosan osszák el a védőoltásokat, és figyelmeztetett, hogy a gazdagabb országoknak az emlékeztető oltások iránti „lelkesedése” megfoszthatja a szegény országokat a vakcináktól,

A főigazgató hozzátette: a WHO azért kampányol, hogy minden országban 70 százalékos legyen a lakosság átoltottsága 2022 közepére, ami hozzájárulhat a járvány akut szakaszának a lezárásához.

December 22. és 28. között napi átlagban közel 900 ezer új fertőzöttet regisztráltak a világban, az elmúlt 24 órában minden korábbinál több megbetegedést jelentettek több országból, így az Egyesült Államokból, Ausztráliából és számos európai országból. Ez utóbbiak Franciaország, Nagy-Britannia, Olaszország, Spanyolország, Portugália, Görögország, Ciprus és Málta.

Szilveszterkor lesz a második évfordulója, hogy Kína értesítette a WHO-t huszonhét, Vuhanban felfedezett, „ismeretlen eredetű vírusos tüdőgyulladásos” megbetegedésről.

A járvány kezdete óta több mint 281 millió koronavírus-fertőzöttet jelentettek a világban, és több mint 5 millió ember halálát okozta a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid-19 betegség.

Soha nem látott járványcunami csap le Izraelre

„Egy pillanattal vagyunk a fertőzésfergeteg előtt. Meg fog történni, nem tudjuk megakadályozni” – fogalmazott az izraeli miniszterelnök.