Ezentúl az orosz érdekeket képviseli Francois Fillon egykori francia kormányfő

Francois Fillon korábbi francia miniszterelnököt nevezték ki az orosz kormány érdekeltségei közé tartozó Szibur gázfeldolgozó és petrokémiai holding igazgatójává – jelentette hétfőn az EU Observer című, uniós és általában európai politikával foglalkozó brüsszeli hírportál.

Júniusban Fillon már bekerült a külföldi szénhidrogén-feltárásokat végző orosz állami irányítású Zarubezsnyefty vállalat igazgatótanácsába is. A volt francia kormányfővel, aki Nicholas Sarkozy elnöksége idején, 2007-2012 között volt miniszterelnök, 2017-ben pedig jelölt volt a francia államfőválasztás első fordulójában, az idén júniusban írta alá a jelöléséről rendelkező dokumentumot Mihail Misusztyin orosz kormányfő. A dokumentumon Fillon az APTERAS francia vállalat igazgatójaként szerepel. A Zarubezsnyeftynél Fillon Oroszország érdekeit képviseli.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője 2018 decemberében, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök személyesen fogadta Fillont, elmondta, hogy a két politikus jó személyes kapcsolatokat ápol azóta, hogy mindketten miniszterelnökök voltak.

BBC: A moszkvaiak nem készülnek háborúra

Az moszkvaiak nem aggódnak, de az oroszországi elemzők szerint fennáll a konfliktus veszélye, még akkor is, ha az orosz csapatmozgásokat rutingyakorlatokként is lehet magyarázni.

    Nem Fillon az első vezető nyugat-európai politikus, aki a visszavonulását követően állami ellenőrzés alatt álló orosz energetikai vállalat vezetésében kap szerepet.

Gerhard Schröder volt német szociáldemokrata kancellár például a Rosznyefty olajipari vállalat igazgatótanácsának tagja, Karin Kneissl volt osztrák külügyminiszter pedig idén lett tagja ennek a vállalati testületnek.

Kneisslt egyébként 2017-ben az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelölte a külügyminiszteri posztra, de a pártnak soha nem volt tagja. 2019 nyarán, a Heinz-Christian Strache FPÖ-pártelnök ibizai botránya utáni kormányválság után megalakult szakértői kormánynak még rövid ideig független külügyminisztere volt, majd Alexander Schallenberg váltotta e pozícióban. Kneissl feltűnően jó viszonyban volt Vlagyimir Putyinnal, az orosz elnök még az esküvőjére is „beugrott” 2018-ban, ami annak idején nagy médiavisszhangot váltott ki világszerte.

Gorbacsov: az Egyesült Államok arrogánsan viselkedett a hidegháborút követően

„A hidegháború győztesének nyilvánították magukat”, és győztesként a Nyugat úgy döntött, hogy egy „új birodalmat” épít fel.