BBC: A moszkvaiak nem készülnek háborúra

Sokan remélik, hogy januárban sor kerülhet az amerikai-orosz tárgyalásokra , de az orosz csapatok felvonulása az ukrán határon az inváziótól és a totális háborútól való félelemhez vezetett. A moszkvai kommentátorok és szakértők éppúgy tudatában vannak a kockázatnak, mint nyugati kollégáik, de a legtöbb orosz kevés érdeklődést mutat – számolt be a BBC News riportja.

A közhangulat felmérése érdekében a BBC riportere megkérdezte a moszkvaiakat, hogy aggódnak-e a konfliktus vagy a további gazdasági szankciók miatt. Az EU, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok egyaránt kemény gazdasági válaszlépésekre figyelmeztette Moszkvát, Joe Biden elnök pedig „soha nem látott mértékű szankciókkal” fenyegette meg Putyin elnököt.

Roman számára ez nem a háború ideje, és azt szeretné, ha javulnának a kapcsolatok:
„Az ország helyzete így is elég bonyolult. Viszont” – pillant fel a Kremlre – „odafent talán másképp látják”.

Amalia úgy véli, hogy a Kreml végül a helyes irányt fogja választani:
„Szerintem a háborút nem lehet kizárni. De [Putyin] sok helyzetben nagyon bölcsen cselekszik, és ezt is biztosan meg fogja oldani. A fő probléma most a megértés hiánya.”

Az elkövetkező hetekben esedékes tárgyalások reménye ellenére a retorika a tetőfokára hágott, és az oroszországi elemzők és újságírók egyetértenek abban, hogy fennáll a konfliktus veszélye, még akkor is, ha az orosz csapatmozgásokat rutingyakorlatokkal lehet magyarázni.

„Védjük meg a határainkat” mondta a BBC-nek a nyugdíjas Vlagyimir, aki meg van győződve arról, hogy Oroszország nem indítana háborút, de úgy véli, egy esetleges konfliktus esetén az összes Oroszországban élő ukránnak el kellene hagynia az országot, Moszkvának pedig pénzzel és fegyverekkel kellene ellátnia Ukrajna lázadók által ellenőrzött területeit.

Arszen, egy biológus, aki nem lát okot a háborúra: „A hivatalos magyarázat az, hogy a csapatok a gyakorlatok miatt vannak ott, tehát miért ne?”.

A katonai akció rendszeres témává vált az orosz állami televízióban. Néhány hete a napi politikai műsorok a Nyugat Ukrajnával kapcsolatos „hisztériájára” összpontosítanak.

Egy ukrán elemzővel folytatott heves televíziós vita során Margarita Simonyan – Oroszország vezető propagandacsatornájának, az RT-nek a főszerkesztője – azzal vádolta Ukrajnát, hogy ártatlan civileket gyilkol a lázadók kezén lévő keleten.

„Nem hibrid háborút is folytathatunk, normális háborút is folytathatunk” – mondta a Rosszija-1 csatorna esti 60 perc című műsorában – „Ukrajna a hibás a keleti régióiban elhúzódó zavargásokért, és ha Oroszország nem tudja ezt diplomáciai úton rendezni, akkor más módot kell találnia arra, hogy megvédje a tűz alatt álló állampolgárait.  Nem akarok háborút, mint egy normális nő – egy háromgyermekes anya. De a háború folyik, és ha egy kis háború megállíthatja ezt a hét éve tartó mészárlást, akkor talán ez egy kiút lenne” -jelentette ki.

Az állami televízió szokás szerint „a Nyugat gyarmataként” emlegeti Ukrajnát és Ukrajna kormányát és elnökét is gyakran támadják.

A 60 perc című műsor részletes riportot sugárzott, amelyben azt állította, hogy Volodimir Zelenszkij elnök „hosszú ideje drogfüggő”, akinek több dílere is volt. A fő bizonyíték egy montázs volt, amelyen Zelenszkij többször is szippantott vagy az orrához nyúlt.

A BBC riportja alapján, a hivatalos retorika ellenére a moszkvaiak nem számítanak rá és nem is szeretnének háborút.

Megtámadják-e az oroszok Ukrajnát? — Sz. Bíró Zoltánt kérdeztük

Az Oroszország-szakértő beszélt a Neokohnnak az ukrán-orosz feszültség hátteréről és a lehetséges forgatókönyvekről.

Borítókép: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Mihail Tyerescsenko