Csökkent a várható élettartam Amerikában

A járvány okozta csökkenés több mint 75 éve a legnagyobb; az éves népességnövekedés az USA történetének legalacsonyabb szintjére esett vissza — értesült a Times of Israel.

Az Egyesült Államokban a várható élettartam 2020-ban 1,8 évvel csökkent a szerdai végleges hivatalos adatok szerint, ami több mint 75 éve a legmeredekebb csökkenés. Ez nagyrészt a COVID-19 világjárványnak köszönhető.

A születéskor várható élettartam tavaly 77,0 év volt az Egyesült Államok teljes lakossága számára, szemben a 2019-es 78,8 évvel – közölte a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC).

A férfiak körében 74,2 év volt, míg a nőknél 79,9 év.

Összességében a COVID volt a harmadik vezető halálozási ok, 350 000 halálesetet okozva, ami a regisztrált haláleseteknek több mint tizede

– áll a CDC jelentésében, amely véglegesítette a júliusi előzetes megállapításokat.

Néhány más halálozási ok is növekedett, ami valószínűleg a világjárvány okozta egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés nehézségeivel függ össze. A cukorbetegség okozta halálesetek száma először haladta meg a 100 ezret, míg a baleseti/nem szándékos sérülések okozta haláleseteké a 200 ezret – szintén első alkalommal.

A legfrissebb adatok azt követően jelentek meg, hogy az Egyesült Államok Népszámlálási Hivatala közleményt adott ki, amely szerint a világjárvány miatt a népességnövekedés a történelem legalacsonyabb szintjére esett vissza, részben a vírus okozta halálesetek és a bevándorlás visszaesése miatt.

A július 1-jével zárult 12 hónapban az Egyesült Államok lakossága 392 665 fővel, vagyis mindössze 0,1 százalékkal nőtt, ami „a nemzet alapítása óta a legalacsonyabb arány”

– áll az ügynökség közleményében.

„A népességnövekedés évek óta lassul az alacsonyabb születési arányszámok és a csökkenő nettó nemzetközi migráció miatt, miközben a halálozási arányok az ország népességének elöregedése miatt emelkednek”

– mondta Kristie Wilder, a Népszámlálási Hivatal népesedési osztályának demográfusa.

„Most a COVID-19 világjárvány hatására ez a kombináció a növekedés történelmileg lassú ütemét eredményezte.”

A legutóbbi 12 hónapos időszakban a bevándorlás csökkenése ellenére is

a 244 622 fős nettó nemzetközi migráció első alkalommal haladta meg az Egyesült Államokban a születések „természetes növekedését” a halálozásokhoz képest – 148 043 fővel 2020-ban

– közölte az ügynökség.

Mivel a világjárvány miatt késett a számok összesítése, a Népszámlálási Hivatal legutóbbi népességjelentése olyan kevert adatokat használt, amelyek az évtizedenként egyszer esedékes 2020-as népszámlálás becsléseit más forrásokkal, többek között születési, halálozási és migrációs adatokkal egészítették ki.

2020 és 2021 között 33 államban nőtt, 17 államban és a Columbia körzetben pedig csökkent a népesség, közülük 11 államban több mint 10 000 fővel – közölte az ügynökség, amely „történelmi jelentőségűnek” nevezte a lakosokat vesztő államok számát.

Egy külön elemzés szerint Texasban volt a legnagyobb népességnövekedés, 1,1%, ami főként az államba irányuló belföldi migrációnak és a növekvő nettó születésszámnak köszönhető.

A legnagyobb csökkenést New York mutatta, ahol az arány 1,6%-kal esett vissza az év során, főként az államból történő belföldi elvándorlás miatt – közölte az ügynökség.

Demográfiai katasztrófa fenyegeti Oroszországot

Vlagyimir Putyin orosz elnök a 2019-es éves sajtótájékoztatóján már elismerte, hogy az elnéptelenedő Oroszország kilátása „kísérti” őt.