Demográfiai katasztrófa fenyegeti Oroszországot

Oroszország az elmúlt egy évben a történelmének legnagyobb békeidőszaki népességcsökkenésén ment keresztül – derül ki a hivatalos kormányzati statisztikák elemzéséből, amelyet egy neves független demográfus készített, miközben az ország a Covid-19 járvány negyedik hullámával küzd – írja a The Guardian.

A természetes népesség – a regisztrált halálozások és születések alapján számított, a migráció hatását figyelmen kívül hagyó szám – 997 ezerrel csökkent 2020 októbere és 2021 szeptembere között – számította ki Alekszej Raksha demográfus.

Oroszország a világjárvány által leginkább sújtott országok közé tartozik, a kormányzati adatok szerint 2020 eleje óta legalább 660 000 többlethalálozást regisztráltak. A drámai csökkenés azt megmutatja, hogy a világjárvány milyen pusztító áldozatokat követelt az ország társadalmi szerkezetében.

Korábbi kormányzati jelentések szerint Oroszország népességcsökkenése 2020-ban 11-szer nagyobb volt, mint a járvány előtti 2019-es évben.

„Elég egyszerű, a koronavírus okozta halálesetek a legnagyobb okai a tapasztalt csökkenésnek. A többi más tényező nem változott”

– mondta Raksha, demográfiai szakértő, aki tavaly távozott az orosz állami Roszsztat állami ügynökségtől, miután bírálta az információs központ koronavírusra vonatkozó adatait.

Raksha rámutatott, hogy a születések száma nem csökkent az elmúlt évben, ami arra utal, hogy a csökkenés Oroszország megnövekedett halálozási arányának köszönhető.

A széles körben elérhető vakcinák ellenére Oroszországban szerdán új rekordot regisztráltak a koronavírus okozta halálesetek számában, mivel az oroszok továbbra is szkeptikusak az orosz gyártmányú vakcinákkal szemben.

Az orosz lakosságnak csak egyharmada van teljesen beoltva.

„Nem látom, hogyan javulhatna a helyzet jelenleg az oltóanyaggal kapcsolatos bizonytalanság és a korlátozások hiánya miatt”

– tette hozzá Raksha.

Demográfiai Csúcs: „Európa az üres bölcsők kontinensévé vált”

„A család nem versenyképességi tényező, hanem életképességi tényező” – fogalmazott az EMIH vezetője a kétnapos rendezvényen.

Raksha szerint a jelenlegi demográfiai visszaesés az 1999 júliusa és 2000 júniusa között tapasztalt csökkenéshez hasonlítható, amikor Oroszország lakossága 983 000 fővel csökkent, miután a gazdasági instabilitás évtizede miatt a születési arányszám és a várható élettartam is lecsökkent.

Oroszország népességcsökkenése már a világjárvány előtt is a Kreml napirendjének előterében volt, és szakértők szerint a Covid-19-járvány csak tovább súlyosbítja a problémát.

Vlagyimir Putyin orosz elnök 2019-es éves sajtótájékoztatóján már elismerte, hogy az elnéptelenedő Oroszország kilátása „kísérti” őt. A demográfiai válság megfordítása hivatali idejének végéig, 2024-ig egyike volt a 2018-as újraválasztási kampánya során bejelentett kulcsfontosságú ígéreteinek.

A Kreml az évek során számos intézkedést és jóléti juttatást vezetett be a csökkenő születési ráta fellendítése érdekében, köztük olyan programokat, amelyek nagyvonalú pénztámogatást biztosítanak a két gyermeknél több gyermeket vállaló családoknak.

Az erőfeszítések ellenére azonban egy 2019-es kormányzati jelentés szerint Oroszország népessége 2035-re több mint 12 millióval csökkenhet.

A Kreml kritikusai szerint a kormány a demográfiai válságot arra is felhasználta, hogy igazolja az LMBT-közösséggel szembeni szigorítását, bevezetve a „melegpropaganda” betiltását és az azonos nemű párok örökbefogadásának betiltását az úgynevezett „hagyományos családi értékek” előmozdításának érdekében.

Borítókép: Ana Paula Hirama / Flickr

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Erőltetett megtermékenyítéssel állítaná meg Kína a demográfiai katasztrófát?

Kína bármire képes lehet, hogy elkerülje a demográfiai összeomlást, amely a teljes fejlett világot fenyegeti – írja Peter Franklin az UnHerd hasábjain.