Nagykövetnek neveznék ki John F. Kennedy meggyilkolt elnök lányát

Joe Biden amerikai elnök John F. Kennedy meggyilkolt elnök lányát, Caroline Kennedyt jelöli az Egyesült Államok canberrai nagykövetének – jelentette be a washingtoni Fehér Ház csütörtökön.

A 64 éves Caroline Kennedy már volt nagykövet: az Obama-kormány idején, 2013 és 2017 között Tokióban.

    „(Kennedy) fontos feladatot töltött be a II. világháború befejeződésének 70. évfordulója alkalmából megrendezett megemlékezéseken, amelyeknek csúcspontja Barack Obama elnök hirosimai és Abe Sindzó japán miniszterelnök Pearl Harbor-i, történelmi jelentőségű látogatása volt”

– írta a jelölés indoklásában a Fehér Ház szerdán este.

A képzőművész és jogász végzettségű Caroline Kennedy a néhai elnök egyetlen élő gyermeke, számos polgárjogi témájú könyv szerzője és bestseller-könyvek szerkesztője. Öccse, ifjabb John Kennedy és felesége 1999-ben repülőgép-baleset áldozata lett.

Biden elnöknek a jelölést a szenátus elé kell terjesztenie jóváhagyás végett.

Marise Payne ausztrál külügyminiszter a közösségi médiában megjelent közleményében üdvözölte az amerikai elnök választását:

„Ha jóváhagyják (Kennedy) jelölését, akkor vele (Canberra) szerteágazó washingtoni politikai kapcsolatokra tehet szert, valamint az indiai-csendes-óceáni térséget alaposan ismerő nagykövetet akkreditálhat”

– írta.

Több ezer dokumentum került nyilvánosságra a Kennedy-gyilkosságról, de még mindig vannak titkos akták

Nem világos, hogy milyen nemzetbiztonsági vagy egyéb megfontolások maradtak fenn közel hat évtizeddel Kennedy meggyilkolása után.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter kedden Jakartában kijelentette, hogy nemzetbiztonsági érdek az üres posztok betöltésére kiválasztott nagykövetek mielőbbi szenátusi jóváhagyása, ezért arra kérte a kongresszusi felsőházat, hogy gyorsítsa fel a jóváhagyási folyamatot.

A múlt hét végéig a Biden-kormány nagykövet-jelöltjeinek mindössze 16 százalékát hagyták jóvá – mutatott rá Blinken, hozzátéve, hogy az előző három adminisztrációnál 70-90 százalékos volt ez az arány.

„Lényegében minden, előttünk tornyosuló probléma esetén, legyen az Oroszország, Kína vagy nem állami szereplők, kifejezetten megnehezíti külpolitikánk érvényesítését az a tény, hogy nem áll rendelkezésünkre a terepen teljes nemzetbiztonsági és diplomáciai csapatunk” – fogalmazott az amerikai diplomácia irányítója.

Blinken azt ígérte indonéziai látogatása során, hogy az Egyesült Államok erősíteni fogja katonai és gazdasági kapcsolatait ázsiai partnereivel, ellensúlyozandó Kína erősödő szerepvállalását az indiai-csendes-óceáni térségben.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Ausztráliának elege lett a „cancel culture”-ból, törvénnyel védené meg tőle a hívőket

Az ellenzéki Munkáspárt bejelentette: „részletesen megvizsgálják” a törvényjavaslatot, és konzultálnak róla egyes kisebbségi, például LMBTQ-csoportokkal és vallási szervezetekkel.