Ausztráliának elege lett a „cancel culture”-ból, törvénnyel védené meg tőle a hívőket

Ausztráliában a kormánypárt csütörtökön benyújtotta a parlament alsóháza elé azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé tenné, hogy vallási alapokon működő szervezetek előnyben részesíthessék saját felekezetük tagjait a munkavállalók alkalmazásánál.

Scott Morrison miniszterelnök a javaslat benyújtásakor hangsúlyozta: a törvényjavaslat célja, hogy senkit ne különböztethessenek meg hátrányosan a hite miatt, és megvédje a hívő embereket az úgynevezett „eltörlés kultúrájától”.

A kormányfő leszögezte: senkit sem szabad üldözni a hitéért, s jogszabálynak kell védenie mindazon ausztrálokat, akik „kinyilvánítják hitüket”, amennyiben a hit e nyilvános megvallása „nem jelent fenyegetést, megfélemlítést, megalázást más emberekre, illetve csoportokra”.

    „Embereket nem szabad megalázni azért, mert hitük eltér másokétól”

– fogalmazott a képviselőházban Morrison, aki hívő pünkösdista. A javaslatot a szabadságot és a felelősséget kiegyensúlyozó törvényként jellemezte.

Amennyiben megszavazzák, a törvény a többi között lehetővé teszi a hitalapú szervezeteknek és munkaadóknak, hogy előnyben részesíthessék saját felekezetük tagjait a munkavállalásnál, vagy ne alkalmazzanak a megítélésük szerint nem megfelelő munkavállalót.

„Sohasem hittem volna, hogy megvádolnak, mert megosztom a Biblia tanításait”

Budapesten járt Päivi Räsänen volt finn belügyminiszter, akit korábbi, egyesek által „botrányosnak” vélt kijelentései miatt fogtak perbe hazájában.

A javaslatról egyébként hónapok óta folyik a vita a képviselőházban és a politikai életben egyaránt, és az eredeti javaslaton már eszközöltek is bizonyos módosításokat.

    Az ellenzéki Munkáspárt bejelentette: „részletesen megvizsgálják” a törvényjavaslatot, és konzultálnak róla egyes kisebbségi, például LMBTQ-csoportokkal és vallási szervezetekkel.

Az ellenzéki párt azt is szeretné, hogy a törvényjavaslatot e célra létrehozandó parlamenti különbizottság is vizsgálja meg.

A törvényjavaslatról a jövő héten szavaznak az alsóházban, de a szenátus várhatóan csak jövőre tűzi napirendre a kérdést.

Ausztráliában 2022 májusában parlamenti választások lesznek.

A Bibliát is bedarálhatja az eltörlés kultúrája

A „cancel culture” nem ismer határokat.