„Sohasem hittem volna, hogy megvádolnak, mert megosztom a Biblia tanításait”

Rövid látogatásra Budapestre érkezett Päivi Räsänen volt finn belügyminiszter, parlamenti képviselő. A kereszténydemokrata politikust az LMBTQ-mozgalom képviselőinek káros tevékenységéről, a múltat elferdíteni akaró „cancel culture”-ról és a Biblián alapuló értékrendje miatt ellene indult büntetőügyéről is kérdezte Náray Balázs, a Vasárnapi Újság szerkesztő-riportere.

– Rövid budapesti látogatása során részt vett egy imareggelin a Pesti Vígadóban. Melyek voltak a fő gondolatok, amelyeket megosztott a résztvevőkkel?

– A témám a kereszténység helyzete volt Európában, Finnországban és Magyarországon. Beszéltem a változásokról, amelyek Finnországban történtek az elmúlt évtizedekben, merthogy ezek a változások óriásiak voltak. Amikor gyerek és fiatal voltam, a keresztény hívők még többségben voltak a finn emberek között. Manapság azt hiszem, hogy a finnek kisebbsége tartozik azokhoz, akik hisznek keresztény tanításban és tanokban, amelyeket a Biblia leír. Olyan helyzetbe kerültünk, amelyben a keresztényeknek bátorságra van szükségük ahhoz, hogy kitartsanak a Biblia tanítása mellett, és emellett, hogy nyitottak legyenek a hit dolgában.

– Talán a finn példa egyfajta figyelmeztetés is?

– Igen, ez figyelmeztetés. Finnországban pedig az elmúlt két év volt sokkoló, egyben meglepő és abszurd. Soha nem hittem volna, hogy megvádolnak azért, mert nyilvánosan megosztom a Biblia tanításait. Hogy emiatt a rendőrség órák hosszán át kihallgat. Most már tudom, hogy januárban tartják a tárgyalásomat a Helsinki Körzeti Bíróságon. Ez precedenst teremt Finnországban, de precedenst terem Európában is. Manapság egy nagyon erős LMBTQ-mozgalom és hálózat működik Finnországban, de ugyanúgy Európában is, amelynek befolyása van, és ami komoly kihívást jelent a keresztények számára.

– Gondolja, hogy ezek a mozgalmak közvetlenül is befolyásolják azt, hogy egy társadalomnak milyen a viszonya a keresztény gyökerekhez?

– Igen, én teljesen világosan látom ezt a finn társadalomban, és ez a hálózat ma már a kormányban is helyet kapott. Meghívták, bevonták pket a kormányzati munkába, vagyis hatással van a teljes törvényalkotásra, a politikai döntésekre. Ma ugyanis ilyen kormányunk van a zöldekkel és baloldali pártokkal. Viszont véleményem szerint olyan helyzet alakult ki, amikor az említettek mellett az alkotmányunknak és az emberi jogi egyezményeknek köszönhetően még rendelkezünk vallásszabadsággal, a szólás és a véleménynyilvánítás szabadságával. Ezeket csak használnunk kell, és most eljött az ideje annak, hogy harcoljunk ezekért a szabadságjogokért.

– Furcsa és talán ellentmondásos is az, hogy az LMBTQ-mozgalom szintén a befogadással érvel, jogokat kíván adni mindenkinek. Ön pedig azt állítja, hogy a véleményszabadság miatt aggódik?

– Igen, a véleményszabadság miatt aggódni kell. Van egy egyre szélesebb jelenség, a „cancel culture”, vagyis az eltörlés kultúrája, amelyben próbálják kitörölni az olyan embereket és véleményeket, amelyek szembehelyezkednek az elképzeléseikkel. Ez pedig korlátozza a szólás és a vallás szabadságát. Persze Finnországban is létezik még több ezer ember, akik keresztények, és, akik az említett szabadságjogok mögött állnak. Júniusban alapítottunk is egy szövetséget Finnországban a szólás- és vallásszabadság védelmében, és ez a szervezet egyébként az én ügyemet is támogatja. Természetesen arra számítok, hogy megnyerem a peremet a bíróságon, ennek érdekében én és az ügyvédem mindent megteszünk. Nem én vagyok az egyetlen, aki bibliai eredetű tanításokat fogalmazott meg  a házasságról, a férfiról és nőről. Szóval, ha az én írásaimat és közösségi média bejegyzéseimet a bíróság által betiltják, az azt fogja jelenteni, hogy sok-sok más könyvet és írást is betilthatnak. Ezért tartom annyira fontosnak, hogy megnyerjem az ügyet.

Az interjú folytatása itt olvasható.

Borítókép: Päivi Räsänen/Twitter