Az izraeliek harckocsi-gyilkos páncéltörő rakétája válthatja le a Javelineket?

Az izraeli SPIKE páncéltörő rakétacsalád a világ egyik legfejlettebb rendszere, amely képes megsemmisíteni az ellenséges páncélosokat.

A harctéri tapasztalatok alapján kifejlesztett páncéltörő rakéták

Az izraeliek valami olyat akartak alkotni, ami képes választ adni egy nagyméretű harckocsiinvázióra – hasonlóan ahhoz, amivel az 1973-as Jom Kippuri háborúban szembesültek. Az 1980-as évek végén kifejlesztett, az izraeliek által Tammuznak nevezett SPIKE NLOS rakéta belsejében egy infravörös kamera található, amely megelőzte korát.

Az elektro-optikai érzékelő lehetővé teszi, hogy kezelője lássa a képet a rakéta útvonaláról, így azt katona könnyen a célpont felé manőverezheti, valamint lehetővé teszi, hogy a rakéta repülés közben is képes célpontot váltani. A SPIKE NLOS legújabb változatai már jobb kamerákkal rendelkeznek, infravörös célzórendszerrel és lézeres irányítással, amelyek járműveken, helikoptereken és hajókon is bevethetőek.

A Rafael szerint 30 000 SPIKE rakétát adtak el és 5000-et lőttek ki az évek során. A Rafael Lengyelországgal is együttműködött egy 5. generációs SPIKE NLOS gyártásában, amely mintegy 20 mérföldes pontossággal bír.

A dél-koreaiak is vásárolták a SPIKE-ból, hogy haditengerészeti helikopterekre telepítsék és szigeteken állomásoztassák őket, az észak-koreai járőrhajók megsemmisítésének céljából. A brit hadsereg is használt SPIKE rakétákat Afganisztánban, az IED-ket és aknavetőket bevető felkelő csapatok ellen.

Az Egyesült Államok is érdeklődik

Az Egyesült Államok is érdeklődik a SPIKE 22 kilós, vállról indítható rövid hatótávolságú páncéltörő-fegyvere iránt. A rendszer márt bizonyított az amerikai hadsereg 2021-es éleslövészeti gyakorlatán, ahol hatékonyan semmisítette meg a mozgó célpontokat. A teszt során a kezelőknek akadályozott volt a kilátása, ami megmutatta a SPIKE sokoldalúságát.

Egy tank megsemmisítésével mutatkozott be az új izraeli vállról indítható rakéta (Videó!)

Az izraeli Rafael Advanced Defence Systems Ltd. nemrégiben lépett a közönség elé új fejlesztésű, rövid hatótávolságú rakétájával, mellyel rögtön ártalmatlanná is tett egy tankot az Izrael déli részén tartott bemutatón.

A SPIKE Short-range 2012 óta áll szolgálatban az izraelieknél, amely idő alatt az izraeliek arra is rájöttek, hogy a Short-range nemcsak vidéki, sivatagi területeken használható, hanem városokban is hatékony lehet.

A Javelin helyett jön a SPIKE?

A SPIKE inkább kiegészítheti, nem pedig leválthatja a Javelint.

A Javelin és a SPIKE között a fő különbség az, hogy a Javelin rakéta ferdén száll fel, majd az ellenséges harckocsi tetejébe csapódik be, ami nagyon fontos.

Ukrajna használhatná a SPIKE-t?

Az ukrán hadsereg is valószínűleg szívesen birtokolná mind a nagy hatótávolságú, mind a rövid hatótávolságú SPIKE-t, az Egyesült Államok által szállított Javelinek mellett. Elméletben erre megvan lehetőségük, azonban nehézségekbe ütközhetnek, mivel ezek a rendszerek nagyon drágák: Az NLOS darabonkénti ára 210 ezer dollárba kerül.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Jobb félni, mint megijedni: a libanoni ír békefenntartókat Javelin-rakétákkal szerelik fel

Az UNIFIL keretében az Ír Köztársaságból Libanonba települő békefenntartó erők néhány Javelin páncéltörő rakétát is magukkal visznek.