Jobb félni, mint megijedni: a libanoni ír békefenntartókat Javelin-rakétákkal szerelik fel

Idén novemberben az Egyesült Nemzetek Libanonban állomásozó ideiglenes erői (UNIFIL) keretében az Ír Köztársaságból Libanonba települő békefenntartó erők néhány Javelin páncéltörő rakétát is magukkal visznek. Ezek a csúcstechnológiájú páncéltörőrakéták lehetővé teszik a 350 fős ír haderő számára, hogy hatékonyan védjék meg magukat az ingatag térségben az esetlegesen felmerülő fenyegetésekkel szemben – írja a Forbes.

Telepítésük előtt a csapatok egy kiképzési gyakorlat során kipróbálhatták a Javelineket. A jelentések szerint az egyenként 150 000 euróba (körülbelül 175 000 dollárba) kerülő Javelineket az ír hadsereg ritkán teszteli évente egynél többször.

Az Irish Times című napilap által e hónap elején közölt gyakorlat ezután kérdéseket vetett fel Írországban.

A Times-nak írt két levél is megkérdőjelezte a rakéták használatának, sőt, birtoklásának értelmét. Az egyik levél tévesen feltételezte, hogy a rakéták „kizárólag ellenséges harckocsik elleni használatra” szolgálnak, majd megkérdőjelezték az értelmét annak, hogy a hadsereg miért „vinne Libanonba egy olyan fegyvert, amelyet egyáltalán nem tudna használni”, és általában véve, hogy az ír hadseregnek „egyáltalán miért kellene birtokolnia ezeket a haszontalan fegyvereket”?

Mindkét levélben az a tévhit hangzik el, hogy az ír hadsereg a Javelineket egy rendkívül valószínűtlen, ellenséges harckocsikkal való esetleges összecsapás miatt viszi magával Libanonba. A Javelin azonban segíthet az ír csapatoknak megvédeni magukat a harckocsikon kívül egy sor más potenciális fenyegetés ellen is, amelyekkel ezek a csapatok a bevetésük során könnyen szembe találhatják magukat.

Polgárháborús hangulat Libanonban, egymásnak feszülnek a keresztény és síita frakciók

A Libanoni Erők (LF) nevű keresztény párt vezetője visszautasította a Hezbollah síita mozgalom vádját, miszerint ő provokálta volna ki a bejrúti lövöldözést.

2014-ben a Golán-fennsíkon állomásozó ír békefenntartó csapatok nem voltak felszerelve Javelinekkel, amikor megmentették a Jabhat al-Nuszra fegyveresei által körülzárt Fülöp-szigeteki békefenntartó társaikat. Az incidens során résztvevő 130 ír katona, akiknek a biztosítás volt a feladatuk, csak a 12 páncélozott járművükre szerelt géppuskákra és gépfegyvereikre hagyatkozhattak a militánsokkal szemben.

„Ezzel szemben az al-Nuszra harcosai sokkal erősebben fel voltak fegyverezve, páncéltörő rakétákkal, aknavetőkkel és a szíriai hadseregtől zsákmányolt páncélozott járművekkel”

– jegyezte meg az Irish Independent című napilap akkori beszámolója.

Katonai források a lapnak elárulták, hogy a Javelinek „game changer” szerepet játszottak volna az említett militánsokkal való bármilyen összecsapásban, vagy ha ők, vagy más hasonló csoportok, mint például az Iszlám Állam, megtámadták volna a Camp Faouart, az ottani fő ENSZ-bázist. Az ír kontingens szerencséjére ilyen kísérletre akkor nem került sor.

Az egyik ok akkoriban, amiért a Javelinek az ír hadsereg írországi Curragh bázisán maradtak, ahelyett, hogy a terepre magukkal vitték volna, az ENSZ-előírások voltak.

Borítókép: Óglaigh na hÉireann/Flickr

Az ENSZ is elismerte a Hezbollah Izraelbe vezető terroralagútjainak létezését

A járatokról Izrael már 2018-ban értesítette a nemzetközi szervezetet.