Az ENSZ is elismerte a Hezbollah Izraelbe vezető terroralagútjainak létezését

A járatokról Izrael már 2018-ban értesítette a nemzetközi szervezetet.

Három illegális Hezbollah-alagút létezését is elismerték, melyek a Kék Vonal izraeli oldalára vezetnek — közölte csütörtökön az ENSZ libanoni missziójának egysége, az UNIFIL (United Nations Interim Force in Lebanon).

A 2006-ban felállított határvonalat a nemzetközi szervezet Biztonsági Tanácsa (BT) hozta létre, az akkor kiélesedett izraeli-libanoni fegyveres összecsapások lezárásaként.

Az 1701. számú határozat értelmében Izrael 2018 és 2019 között már hat alagutat is felszámolt, amik a zsidó állam területére vezették a terrorista csoport tagjait.
Így a Ramyah nevű libanoni város közelében lévő járatoknak nemcsak a létezését ismerte el az UNIFIL, a mostani bejelentés szerint az is bizonyossá vált, hogy azok közül több is a határvonal alatt ment át.

„Az IDF (izraeli hadsereg) által jelentett hat alagút közül öt létezését az UNIFIL függetlenül is kész elismerni — a közeli Kék Vonal észak-izraeli határának közelében. Ezek közül három átment a Kék Vonalon”

— szerepelt a libanoni misszió sajtóközleményében.

Az illegális járatok ügyében az nemzetközi szervezet kapcsolatba lépett a libanoni hatóságokkal, és „sürgős lépésekre” szólították fel a kormányt, amit az ENSZ BT határozata felszámolásra kötelez — közölte a i24NEWS.