Polgárháborús hangulat Libanonban, egymásnak feszülnek a keresztény és síita frakciók

A Libanoni Erők (LF) nevű keresztény párt vezetője visszautasította a Hezbollah síita mozgalom vádját, miszerint ő provokálta volna ki a Bejrútban csütörtökön kirobbant fegyveres összecsapást. Mindeközben vélhetően a Hezbollah nyomására lemondott a bejrúti robbanás áldozatait képviselő szóvivő.

A Hezbollah arra alapozta vádját, hogy az LF vezetősége tanácskozást tartott az utcai harcok kitörését megelőző napon.

Szamír Geagea, az LF elnöke elmondta: arról tanácskoztak, hogy mit tegyenek, ha a Hezbollahnak sikerül elmozdítania a bejrúti kikötőben történt, pusztító erejű robbanást kivizsgáló bírót. A síita mozgalom azt nehezményezi, hogy a bíró, Tarek Bitar két olyan volt miniszter ellen is elfogatóparancsot adott ki a tavaly augusztusi, több mint 200 emberéletet követelő robbanás ügyében, aki közel áll a Hezbollahhoz.

A Hezbollah és síita szövetségesei éppen a bíró ellen hirdettek meg tiltakozó gyűlést csütörtökön Bejrútban. Beszámolók szerint a tüntetés elején egyelőre ismeretlen orvlövész rálőtt a résztvevőkre, ezután órákon át tartó tűzharc tört ki az LF és a Hezbollah fegyveresei között. A lövöldözésben heten életüket vesztették.

Az LF vezetője visszautasította azt is, hogy a fegyvereseik jelenléte a tüntetéssel szomszédos kerületekben önmagában is azt bizonyítaná, hogy az erőszakot előre kitervelték. A pártelnök szerint az LF jelenléte folyamatos az érintett kerületekben.

A Hezbollah Izrael ellen akarta használni a bejrúti kikötőben tárolt ammónium-nitrátot?

Az izraeli tv elemzése szerint Naszrallah valószínűleg egy Izrael elleni háborúra tartogatta a nagy mennyiségű robbanóanyagot. 

Szamír Geagea azt is nehezményezte, hogy csütörtökön még tartott a tűzharc, amikor telefonon felhívta őt Michel Aoun államelnök, Libanon legnagyobb – a Hezbollahhal szövetséges – keresztény pártjának, a Szabad Patrióta Mozgalomnak a vezetője, és arra kérte, hogy segítsen lecsillapítani a kedélyeket.

    A két libanoni párt közötti fegyveres összecsapás híre aggodalmat váltott ki szerte a világon azzal kapcsolatban, hogy mennyire stabil a kis közel-keleti ország, ahol nagy mennyiségű fegyver van felhalmozva, és ahol régóta nem látott mélyrepülésben van a gazdaság.

Szombaton a bejrúti kikötői robbanás áldozatai hozzátartozóinak szóvivője bejelentette, hogy lemond, nem sokkal azután, hogy videoüzenetet tett közzé, melyben az ügyben eljáró bíró leváltását szorgalmazza.

A videón Ibráhím Hoteit láthatóan olvassa, amit mond, és gyakran kinéz a kamerán kívülre, ezért sokan úgy vélik, hogy megfélemlítették, és az üzenetet nyomás alatt rögzítette. Hoteit azonban tagadja ezt, és azt állítja, hogy a felvételen a magánvéleményét mondta el.

    „Az egyetlen nyomást a csütörtöki incidens gyakorolta rám, és a félelem attól, hogy polgárháborúba sodródunk. Ezért úgy döntöttem, lemondok szóvivői posztomról”

– jelentette be Hoteit.

Az áldozatok családtagjai megdöbbenésüknek adtak hangot a videó miatt, amely szerintük egyáltalán nem tükrözi a nézeteiket, mert ők támogatásukról biztosítják Tárek Bitar bírót.

Irán szerint véletlenül sem ők, hanem Izrael felelős a bejrúti lövöldözésért

A lelőtt „tüntetők”, mind állig felfegyverzett Hezbollah és Amal harcosok voltak.