A Hezbollah Izrael ellen akarta használni a bejrúti kikötőben tárolt ammónium-nitrátot?

Az izraeli tv elemzése szerint Naszrallah valószínűleg egy Izrael elleni háborúra tartogatta a nagy mennyiségű robbanóanyagot. 

A bejrúti kikötő raktárépületében kedd délután 2750 tonna ammónium-nitrát robbant fel, amit évekkel ezelőtt foglaltak le a libanoni vámhatóságok egy hajóról. A szörnyű katasztrófában 157-en meghaltak, ötezernél is többen megsebesültek, rengeteg épület súlyosan megsérült, több mint háromszázezren otthon nélkül maradtak.

Az izraeli Channel 13 pénteken leadott egy forrás nélküli elemzést, amelyben azt állították, hogy a Hezbollah a harmadik libanoni háborúra készülve halmozta fel az ammónium-nitrátot. Az adás néhány órával azután ment le, hogy a terrorszervezet vezetője egy beszédben tagadta, hogy fegyvereket tároltak volna a bejrúti kikötőben. Naszrallah a beszédében azt állította, hogy semmi közük a keddi robbanáshoz.

„Mintha csak háború lenne” — helyszíni tudósítás a bejrúti pokolból

Szemtanúk beszámolói szerint apokaliptikus állapotok uralkodnak a közel-keleti metropoliszban.

Izrael hivatalosan nem kötötte össze a terrorszervezettel a robbanást, azonban az izraeli sajtóban több olyan cikk is kering, amely szerint nem lehet véletlen, hogy a Hezbollah kedvenc rakétájához használt alapanyag robbant fel a kikötőben.

A Hezbollah korábban több európai országban is próbált ammónium-nitrátot felhalmozni. 2015-ben zacskós jégnek álcázva, több ezer zacskóban rejtegettek három tonna ammónium-nitrátot, négy észak-londoni házban.

A tippet az akcióhoz egy külföldi kormánytól kapták a hivatalos közlés szerint, az izraeli közszolgálati média információi szerint pedig a Moszad adta a fülest.

Idén áprilisban dél-Németországban a hatóságok — szintén Moszad-tipp alapján — Hezbollah-hoz tartozó mecseteket és központokat rohantak le látványosan, ahol a libanoni terrorszervezet több száz kilogramm, robbanóanyag előállításához szükséges ammónium-nitrátot tárolt.

Az említett európai készletek az izraeli televízió beszámolója szerint elegendőek lettek volna arra, hogy égbe repítsenek egy nagyvárost. Az adás szerint Naszrallah pontosan erre készült Európában.

„A bejrúti kikötőben tárolt anyagokkal kapcsolatban az a megállapításunk, hogy Naszrallah a harmadik libanoni háborúban akarta felhasználni őket” – állították a Channel 13 adásában.

Moshe Ya’alon korábbi izraeli védelmi miniszter egy szaúdi lapnak azt nyilatkozta, hogy az ammónium-nitrát felrobbanását megelőzte egy másik robbanás, ami egy Hezbollah fegyverraktárban történt. Ya’alon állítása szerint a kikötő a terrorszervezet irányítása alatt állt.

A korábbi miniszter azt is elmondta, hogy Izrael többször figyelmeztette a libanoni kormányt, hogy a Hezbollah fegyvereket halmozott fel a kikötőben és Bejrút több pontján is.

2018-ban Benjamin Netanjahu miniszterelnök az ENSZ közgyűlésben tartott beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy a Hezbollah a bejrúti lakónegyedekben rejtette el a fegyvereit és, hogy egy ilyen raktár található a „vízparton” is.

A jelenlegi bizonyítékok arra mutatnak, hogy a bejrúti kikötőben hat éven keresztül tárolták a 2570 tonna ammónium nitrátot. A vámügyi hatóságok többször kérvényezték a rakomány elhordását, de nem kaptak választ.

A Channel 13 szerint a Hezbollah vezetője tart egy esetleges nemzetközi vizsgálattól, amely során fény derülhetne a szervezet felelősségére.

A Hezbollah Európába is tonnaszám csempészett ammónium-nitrátot

Moszad fülesek alapján már Londonban és Németországban is lebuktak, az EU azonban továbbra sem hajlandó terrorszervezetnek nyilvánítani őket.