Raktárnyi robbanószer-alapanyagra lelt a Moszad Németországban

Az izraeli kémszolgálat még időben figyelmeztette Berlint a Hezbollah terroristáinak ténykedéséről.

A libanoni terrorszervezet dél-német területen található raktárakban több száz kilogramm robbanóanyaghoz szükséges ammónium-nitrátot tárolt — számolt be az izraeli 12-es csatorna riportjáról az ÚjKelet.

A riport szerint a Hezbollah németországi műveleteinek felmérésére irányuló összetett kémhadművelet hónapokat vett igénybe, és az eredményeket Izrael bemutatta a német hírszerzésnek és a bűnüldöző hatóságoknak.

Kulcsfontosságú személyek adatait szerezték meg az izraeliek, ideértve olyan pénzhálózatokat, amelyeket készpénzmosásra és euró milliók átutalására használtak a terrorcsoport csoport bankszámlájára, valamint az országon belüli tevékenységek finanszírozására.

Egy meg nem nevezett izraeli tisztviselő a 12-es csatornának azt nyilatkozta, hogy a művelet összetett volt, és a megszerzett kulcsfontosságú bizonyítékokat átadták a német hatóságoknak.

„A lépés több hónapos közös munka eredménye. A titkosszolgálatok vezetőinek konkrét bizonyítékokkal kellett igazolniuk hogy a terrorszervezetet politikai szárnya súlyos terrortevékenységet folytat, és mi pontosan ezt tettük”, mondta a tisztviselő, hozzátéve: „Bruno Kahl, a BND vezetője, a Moszad közeli barátja”.

Mindeközben Németország hosszú idő után csütörtökön az Irán támogatását élvező Hezbollah katonai szárnya mellett a politikai szárnyát is „síita terrorista szervezetnek” nyilvánította. Ezzel egyidőben a rendőrség és a különleges erők országszerte több tucat, a terrorszervezethez köthető mecsetben és csoportoknál razziáztak.

Németország betiltja a Hezbollah politikai szárnyának tevékenységét is

A döntéssel egyidőben a rendőrség házkutatásokat tart a libanoni terrorszervezet németországi csoportjainál.