Egy tank megsemmisítésével mutatkozott be az új izraeli vállról indítható rakéta (Videó!)

Az izraeli Rafael Advanced Defence Systems Ltd. nemrégiben lépett a közönség elé új fejlesztésű, rövid hatótávolságú rakétájával, mellyel rögtön ártalmatlanná is tett egy tankot az Izrael déli részén tartott bemutatón.

A Rafael szerint a Spike SR-nek nevezett új és könnyű vállról indítható rakéta nem csak hordozhatóságában jelent újdonságot, de rendkívül sokoldalú is. A gyártó szerint bár a Spike SR-t kifejezetten a gyalogság számára fejlesztették ki, felhasználása rendkívül sokrétű, és a legkülönfélébb hadműveleti és környezeti feltételhez képes alkalmazkodni. A rakéta három különböző típusú robbanófejjel is felszerelhető, köztük egy tankok ellen használhatóval, hatótávolsága 50-1.500 méter és egyaránt képes álló, illetve mozgó célpontok kilövésére – számol be az Israel Hayom.

„A Spike SR egyenrangú, vagy egyenesen nagyobb pusztító erővel bír, mint a hasonló kategóriájú fegyverek, a betöltés után akár 6 másodpercen belül kilőhető, és rendkívül hatékony gyorsan mozgó célpontok ellen, akár nagyobb távolságon is”

– nyilatkozta Gal Papier, a cég marketingért és üzletfejlesztésért felelős igazgatója.

„Ezekre a képességekre nagy az igény vevőink oldaláról mind a páncélozott járművek elleni hagyományos hadviselésre való, mind a Kelet-Európában fenyegető ún. hibrid hadviselésre való felkészülésben” – tette hozzá a Rafael igazgatója.

SPIKE SR Missile weapon system demo

In a recent series of tests in the Negev Desert in southern Israel, RAFAEL demonstrated the SPIKE SR (Short Range) Precision guided missile, proving its uni…