New York 800 ezer nem amerikai állampolgárnak adna szavazati jogot

A jog elvileg csak a helyi választásokra terjedne ki, az alkotmányjogászok szerint a tervezet teljesen szembe megy az amerikai alkotmánnyal. 

Alkotmányjogi szakértők kétségbe vonják annak a törvényjavaslatnak a jogszerűségét, amelyet a New York-i városi tanács csütörtökön hagyott jóvá, és amely 800 000 nem állampolgárnak biztosít szavazati jogot az önkormányzati választásokon – írja a New York Post.

Bill de Blasio polgármester – aki jogi aggályokat fogalmazott meg az intézkedéssel kapcsolatban, és az év végén távozik hivatalából – azt mondta, hogy mégis hagyja, hogy törvényerőre emelkedjen, és nem vétózza meg az intézkedést.

A törvény a zöldkártya birtokosok számára szavazati jogot biztosít a helyi választásokon, de az állami vagy szövetségi választásokon nem.

Az állami alkotmány 2. cikkének 1. szakasza szerint „minden 18 éves vagy annál idősebb állampolgár” minden választáson szavazati jogot kap.

„Minden állampolgár jogosult szavazni minden választáson a nép által megválasztott tisztségviselőkre és minden olyan kérdésben, amelyet a nép szavazására bocsátanak, feltéve, hogy az ilyen állampolgár tizennyolc éves vagy annál idősebb, és a választást megelőző 30 napig ebben az államban, illetve a megye, város vagy község lakosa volt”

– áll a vonatkozó szakaszban.

A demokraták állandósítanák a levélszavazást

A Képviselőház által elfogadott törvény lehetővé tenné, hogy minden választás úgy játszódjon le, mint a 2020-as.

Vincent Bonventre, az Albany Law School professzora szerint:

„Bár a rendelkezés nem mondja ki kifejezetten, hogy egy „nem állampolgár nem szavazhat”, vagy hogy csak állampolgárok szavazhatnak, a következtetések elég egyértelműnek tűnnek, hogy a szavazati jog kizárólag az állampolgárokat illeti meg – csak őket említik, és semmi más nem utal arra, hogy a szavazati jog kiterjeszthető másokra is”.

A nem állampolgárokra való szavazati jog kiterjesztésére irányuló kampány már régóta folyik, és a támogatók még azt is szorgalmazzák, hogy az illegális bevándorlók is szavazati jogot kapjanak. A Tanács által elfogadott törvényjavaslatban nem szerepeltek a papírok nélküli lakosok.

Váratlan radikalizmus és hamis ígéretek – a Biden-elnökség eddigi mérlege

Számbavettük a Biden-elnökség problémás területeit. Van bőven. Zsiros Egon elemzése.