Úgy tűnik, sikertelenek a Bécsben Iránnal folytatott tárgyalások, nem várható gyors folytatás

Elnapolták pénteken a 2015-ben aláírt atomalkuról Irán és az Egyesült Államok között Bécsben folyó közvetett tárgyalásokat – közölte újságírókkal a tárgyalások uniós koordinátora és a kínai főtárgyaló. Az európai tárgyalófelek „csalódottságukat és aggodalmukat” hangsúlyozták a tárgyalások kapcsán.

Vang Csun kínai diplomata bejelentette, hogy a tárgyalások a jövő hét közepén folytatódnak.

A bécsi tárgyalások koordinátora, Enrique Mora, az Európai Unió főtárgyalója is megerősítette, hogy az egyeztetések a jövő héten folytatódnak.

    „Feltártuk a ránk váró kihívásokat. Most itt az ideje, hogy a kormányokkal konzultáljunk”

– mondta az uniós diplomata.

A bécsi atomalkuban Irán vállalta, hogy az ellene elrendelt szankciók fokozatos feloldásáért cserében korlátozza atomtevékenységeit.

Az atomalkuban részes európai nagyhatalmak – Franciaország, Németország és Nagy-Britannia -, amelyek jelentős erőfeszítéseket tettek az Egyesült Államok kilépésével megingott atomalku, hivatalos nevén a Közös Átfogó Cselekvési Terv (JCPOA) megmentése érdekében, pénteken csalódottságuknak és aggodalmuknak adtak hangot a tárgyalások kapcsán.

Liberman: Az Iránnal való konfrontáció csak idő kérdése

Az izraeli pénzügyminiszter szerint semmilyen diplomáciai megállapodás nem fogja megállítani az iráni atomprogramot.

    „Teherán visszavont szinte valamennyi kompromisszumot, amelyet nagy nehezen elértünk a tárgyalások első – április és június közötti – szakaszában”

– jelentette ki egy magas rangú európai diplomata.

Emmanuel Macron francia elnök pénteken dubaji látogatásán kijelentette: úgy tűnik, sikertelenek a Bécsben Iránnal folytatott tárgyalások, és nem várható a gyors folytatás.

Macron fontosnak nevezte a regionális hatalmak bevonását is, mert – mint mondta – „nagyon nehéz megállapodásra jutni, ha az Arab(Perzsa)-öböl menti államok, Izrael és mindazok, akiknek a biztonságát az atomalku közvetlenül érinti, nem vesznek részt benne”.

Az Iráni Iszlám Köztársaság és a hat nagyhatalom által 2015-ben aláírt JCPOA holtponton van, amióta Donald Trump amerikai elnök 2018-ban egyoldalúan kiléptette országát a megállapodásból, és újból bevezette az iráni gazdaságot fojtogató szankciókat. Válaszul Teherán fokozatosan állította le a szerződésben vállalt kötelezettségeinek teljesítését.

Iráni külügyi szóvivő: „A háború Izraellel már elkezdődött”

„Izrael olyan támadásokat hajtott végre, amelyek célja a békés célú atomprogramunk megsemmisítése volt. Meggyilkolt nukleáris tudósokat és kárt okozott az iráni népnek” – mondta Saeed Khatibzadeh.