Iráni külügyi szóvivő: „A háború Izraellel már elkezdődött”

Az iráni külügyminisztérium szóvivője a Maarivnak azt mondta, hogy az ENSZ határozatainak megfelelően kell megoldást találni a regionális kérdésekre – írja a The Jerusalem Post.

„A háború Izraellel már elkezdődött”

– mondta a Maarivnak Saeed Khatibzadeh iráni külügyminisztériumi szóvivő.

 „Izrael olyan támadásokat hajtott végre, amelyek célja a békés célú atomprogramunk megsemmisítése volt. Meggyilkolt nukleáris tudósokat és kárt okozott az iráni népnek. Iránt terrorizmussal vádolják, de nincs jó vagy rossz terrorista. Az egész válság a régióban Izrael hibája”

– mondta.

Khatibzadeh később azt állította, hogy Izrael „mindent megtett” azért, hogy meghiúsítsa a bécsi nukleáris tárgyalásokat, és konfliktust hozzon létre Irán és a világhatalmak között. Az Egyesült Államokat „puha terrorizmussal” vádolta, amiért visszatartja a gyógyszereket és kiéhezteti az iráni népet.

Izrael kész a földdel egyenlővé tenni Irán atomprogramját

Iránnak többféle rakétája van, amellyel elérheti Izrael területét, köztük a Khorramshahr 2, amelynek hatótávolsága eléri a 2000 kilométert.

Az iráni szóvivő elmondta, hogy Irán stratégiai döntése, hogy visszatér a bécsi nukleáris tárgyalásokhoz, már megszületett, és országa ezt már két héttel ezelőtt bejelentette a tárgyalásokért felelős uniós képviselőnek.

 „Iráni nukleáris fenyegetésről beszélnek, ezzel szemben Izraelnek több száz bombája van, és soha nem írta alá az atomsorompó-szerződést”

– mondta.

Khatibzadeh, aki a Világbéke Fórumon is beszélt még arról is, hogy

„a régió belefáradt a háborúkba. Új megközelítést kell találnunk a problémák megoldására az ENSZ határozatainak megfelelően. Minden félnek hajlandóságot kell mutatnia a megegyezésre”.

Borítókép: IDF / Twitter

Naftali Bennett és a közel-keleti kiberháború

A kiberhadviselés lehetővé teszi Izrael számára az iráni katonai létesítmények és ipari infrastruktúra olyan mértékű támadását, hogy azt már az irániak is megérezzék, de még a nyílt háborúskodás küszöbe alatt maradjon. Hende Olivér elemzése.