Liberman: Az Iránnal való konfrontáció csak idő kérdése

Az izraeli pénzügyminiszter szerint „semmilyen diplomáciai megállapodás nem fogja megállítani az iráni atomprogramot” – írja az Arutz7.

„Ez [az iráni atomprogram] a nemzetközi közösség problémája, de elsősorban a miénk, mivel [az irániak] kijelentették, hogy a tervük Izrael elpusztítása, és ezt komolyan is gondolják”

– mondta Liberman.

Liberman kommentálta azt is, hogy az izraeli kormány jóváhagyott egy 5 milliárd sékeles (1,5 milliárd dolláros) csomagot, amelynek célja Izrael képességeinek fejlesztése és kiépítése az iráni atomprogram elleni csapásmérésére.

„Meglepődtek, hogy miért hagytak jóvá ekkora költségvetést az IDF számára? A pénz fejlett rendszerek beszerzésére megy majd”

– mondta Liberman.

Hogyan fogja Izrael megállítani Iránt?

A zsidó állam nagyon is komolyan veszi a tényt, hogy az amerikai kormányváltás árnyékában Irán tovább dolgozik ellenséges atomprogramján.

Az előző iráni kormány, amelyet Haszan Róháni vezetett, közvetítők útján tárgyalásokat folytatott a Biden-adminisztrációval az atom-alkuhoz való visszatérésről.

A tárgyalásokat azonban június 20-án, két nappal azután, hogy Ebrahim Raiszi megnyerte az iráni elnökválasztást, elnapolták, amelyek azóta sem folytatódtak.

Hétfőn Raiszi azt mondta, hogy az Egyesült Államoknak fel kellene oldania az országával szembeni szankciókat, hogy bebizonyítsa, komolyan gondolja a megrekedt nukleáris tárgyalások újraindítását.

Borítókép: Israel Defence Force/Flickr

Vágyálmok és buktatók – fókuszban az iráni atomalku

Miről is szólt a 2015-ös iráni atomalku, mik voltak a leggyakrabban felmerülő kritikák, illetve milyen jövő vár a megegyezésre az amerikai és iráni elnökválasztások fényében? Zsíros Egon írása.