Hogyan fogja Izrael megállítani Iránt?

Izrael hajlandó arra, hogy megakadályozza azt, hogy Irán nukleáris fegyverekhez jusson – mondta a héten Izrael védelmi minisztere, Beni Ganz. Ez a bejelentés része annak a nagyívű, nyilvános kiállásnak, amelyben Izrael megpróbálja felhívni a figyelmet Irán fenyegetésére.

Közben Teherán továbbra is uránt dúsít. Benjamin Netanjahu miniszterelnök sokszor figyelmeztetett arra, hogy Irán nukleáris fegyvereket akar. A washingtoni kormányváltást ki tudta használni Irán arra, hogy növelje a dúsítási kapacitást, és növelje a fenyegetését. Egy vezető izraeli védelmi tisztségviselő a héten a Newsweekbe is publikáló elemzőnek, Seth J. Frantzmannak magyarázta el, hogy milyen komolyan is veszi Izrael ezt.

Izrael korábban már megakadályozta, hogy Irak és Szíria is nukleáris fegyverekhez jusson. Netanjahu már 2012-ben, az ENSZ-hez intézett beszédében arról beszélt, hogy Irán számára is húzott egy vörös vonalat. Most Hámenei ajatollah azt mondja, hogy Irán a dúsítás mértékét 60 százalékosra tudná növelni.

Ezzel a zsarolási játékkal azt akarja elérni, hogy Joe Biden kormánya visszaszaladjon a nukleáris egyezményhez, amiből Donald Trump léptette ki az Egyesült Államokat.

Izrael számára különösen fontos, hogy az USA megértse Jeruzsálem álláspontját. Izrael nem akar nukleáris versenyt a régióban. Irán egy egzisztenciális veszélyt jelent az országra. Bárki is nyeri meg a márciusi választásokat Izraelben, az ország nem lesz hajlandó elfogadni azt, hogy Irán átlépje ezeket a vörös vonalakat.

Ezzel egyidejűleg Izrael azt akarja, hogy nyugati szövetségeseik tudják: számíthatnak rájuk abban, hogy Irán szövetségesei ellen küzdjenek a régióban. 2019 januárjában az izraeli védelmi erők volt vezérkari főnöke, Gadi Eizenkot nyilvánosságra hozta, hogy Izrael több mint ezer légi csapást mért iráni célpontokra Szíriában.

Izrael azóta folytatta ezt a „háborúk közötti hadjáratot” azért, hogy megakadályozza Irán befészkelését Szíriában, illetve azt, hogy fegyvereket szállítsanak a libanoni Hezbollah számára.

Az USA befolyását és erejét semmi sem tudja helyettesíteni a Közel-Keleten, mondta egy vezető védelmi tisztségviselő a Newsweeknek. Ez a megdönthetetlen kötelék alapvető fontosságú, és azt mindkét amerikai párt támogatja. Az USA befolyása részben a nemrég megkötött békeegyezményekért is felelős: az Emírségekkel, Bahreinnel, de Egyiptommal, Szaúd-Arábiával és Jordániával is javult Izrael kapcsolata. Habár Biden kormánya kritikus az egyiptomi és a szaúdi emberi jogi helyzettel kapcsolatban, Anthony Blinken külügyminiszter nemrég arra utalt egyiptomi kollégájával való beszélgetésében, hogy ez nem vethet gátat Izrael támogatásának – írja a cikk.

A fenyegetések túl súlyosak az USA és az európai szövetségesek számára ahhoz, hogy egy percre is levegyék róla szemüket. Irán nukleáris programja része az ország többi destabilizáló törekvésének. Ide tartozik a húszi lázadók támogatása és felfegyverzése Jemenben, vagy az, hogy rakétákat szállítanak Irakba.

Izrael stratégiai hozzáállásának több rétege van. Egyrészt védelmi kapacitását is növelni akarja, például azzal, hogy F-35-ösöket és más repülőket vásárol az USA-tól, miközben saját maga is fejleszt védelmi technológiákat. Másrészt véget akar vetni Irán beágyazódásának Szíriában. Ebben sokat segíthetne az, ha Amerika is közelebbről foglalkozna ezzel a területtel, vagy akár kötne egy megegyezést Oroszországgal, ezzel is korlátozva Irán mozgásterét. Ha lesz nukleáris egyezmény, annak szigorúbbnak kell lennie, mint a 2015-ösnek, és hosszabb távon kell megtiltania Iránnak a nukleáris kapacitások növelését – véli Frantzmann.

Irán azt hiszi, hogy képes lesz megzsarolni az Egyesült Államokat és a nyugatot nukleáris arzenáljával.

De Izrael folyamatosan felhívja Washington és mások figyelmét arra, hogy mennyire is komoly ez a fenyegetés. Irán egyre vakmerőbb: nemrég amerikai katonákat is megtámadtak Irakban, szövetségesük, a Hezbollah pedig nemrég lelőtt egy izraeli drónt.

Február közepén, alig pár nappal a drón lelövése után, és egy nappal azelőtt, hogy Netanjahu és Biden telefonon egyeztettek, Izrael egy meglepetésszerű gyakorlatot tartott, ahol azt tesztelték, hogy meg tudnak-e támadni 3000 különböző célpontot naponta. Egy héttel később Netanjahu és Ganz is biztosították a közt arról, hogy Izrael komolyan veszi az Irán elleni fellépést. Teheránnak figyelnie kéne erre – zárul a cikk.

Sikeres volt a támadás az izraeli szállítóhajó ellen?

Mégis mit akarhatott elérni Irán az izraeli hajó megtámadásával? Jelenleg több a kérdés, mint a válasz – véli a Jerusalem Post elemzője.