Sikeres volt a támadás az izraeli szállítóhajó ellen?

Többen úgy gondolják, hogy az incidensnek köze lehet Irán és szövetségesei azon sikertelen próbálkozásaihoz, hogy megbosszulják több vezető iráni tisztségviselő, például a nukleáris tudós, Mohsen Fakhrizadeh halálát – írja a Jerusalem Post oldalán Udi Shaham.

Első látásra nem tűnik óriási iráni sikernek az izraeli szállítóhajó megtámadása Omán közelében.

A hírek szerint a hajót – ami az izraeli üzletember, Rami Ungar tulajdonában van, és autókat szállított Szaúd-Arábiából Szingapúrba – az elején találta el egy rakéta, vagy egy víz alatti akna. A támadóknak nem sikerült elsüllyeszteniük a hajót, és senki sem sérült meg – súlyos kár sem keletkezett.

Többen úgy gondolják, hogy az incidensnek köze lehet Irán és szövetségesei azon sikertelen próbálkozásaihoz, hogy megbosszulják több vezető iráni tisztségviselő, például a nukleáris tudós Mohsen Fakhrizadeh halálát. Fakhrizadeh-et novemberben lőtték le Teherán közelében. Irán Izraelt tette felelőssé a merényletért, és valószínűleg ők álltak egy robbantás mögött, ami az új-delhi Izraeli Nagykövetség közelében történt. Ebben senki sem sérült meg.

Szakértők szerint Irán kapacitásai a külföldi műveletekre egyre csökkennek. Erre jó példa volt a Kasszem Szolejmáni elleni merényletre adott reakció. A Kudsz Erők parancsnokának halála után semmi súlyos nem történt Irán határain kívül, egy rakétatámadáson kívül az iraki amerikai nagykövetség ellen. De még ez sem volt túlságosan sikeres.

Ennek ellenére a múlt csütörtöki tengeri támadást többen is pontosan kivitelezettnek tartják. Habár a hajó egy olyan országból indult, ahová az izraeliek be sem léphetnek, és a találat nem okozott nagy károkat, korábbi védelmi tisztségviselők szerint az irániak pontosan tudták, mit csinálnak, és hogy mit akarnak elérni.

„Ez egy egyértelmű jelzés volt Irántól” – mondta egy korábbi vezető védelmi tisztségviselő, akinek sok tapasztalata van Iránnal és a tengeri műveleteikkel.

„Az irániak pontosan tudták, hogy kiket céloznak meg, és ha el akarták volna süllyeszteni a hajót, akkor el is süllyesztették volna” – mondta. Ebben az esetben a hajó hátulját célozták volna meg, ahol a motorja is van.

A hajót az iráni tengerpart közelében találták el, ahonnan az Ománi-öböl sincs távol. Ezen a területen naponta több száz hajó kel át.

Szakértők szerint lehetséges, hogy egy tankok ellen használt rakétával lőttek rá egy közelben lévő hajóról.

A forrás hozzátette, hogy az irániak értik, mik a következményei egy kereskedelmi hajó elsüllyesztésének. A szabad kereskedelmi hajózást különösen fontosnak tartják a nyugati országok, és Irán tudja, hogy egy ilyen jármű elsüllyesztésének súlyos ára van.

„Az irániak értik, hogy ez egy kényes helyzet” – mondta. “Ez egy ügyes, taktikus támadás volt, amit végre tudtak hajtani úgy, hogy ne kerüljenek nagyobb bajba – stratégiai következményei sincsenek ennek.”

De mégis mit akartak ezzel jelezni? Jelenleg több a kérdés, mint a válasz.

A támadás egy olyan időszakban történt, amikor már hetek óta feszült volt a helyzet Irán és Izrael között, főleg a Vörös-tengeren és a Perzsa-öbölben. December végén és januárban több hír is szólt arról, hogy egy izraeli tengeralattjáró átkelt a Szuezi-csatornán.

Egy korai januári hír szerint az IDF Eliat közelében Vaskupola légvédelmi-állomásokat telepített, hogy felkészüljön egy lehetséges iráni támadásra a város ellen.

Fog-e reagálni Izrael a csütörtöki támadásra, és ha igen, hogyan? Ezt sem látni tisztán. Egyrészt mivel senki sem sérült meg, és a hajónak bahamai zászlaja volt, s az még úgy sem köthető hivatalosan az országhoz, hogy a tulajdonosa izraeli – írja a szerző.

Másrészt viszont ha Irán tényleg tudta, hogy mit támad meg – a védelmi tisztségviselők is ezt gondolják – akkor reagálni is szükséges lesz erre. Ha ez nem történik meg, Irán megtanul egy veszélyes leckét: azt, hogy minden következmény nélkül megtámadhat izraeli tulajdonban lévő hajókat.

Ha lesz reakció, ha nem, az mindenképp látszik, hogy Irán magasabb fokozatra kapcsolná az Izraellel folytatott tengeri árnyékháborút – zárul az elemzés.

Irán tagadja, hogy köze lenne a robbanáshoz

Az iráni külügyi szóvivő hétfőn visszautasította Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök azon állítását, mely szerint irániak követték el a robbantást múlt héten az izraeli tulajdonban lévő teherhajón az Ománi-öbölben, hozzátéve, hogy a Perzsa-öböl biztonsága nagyon fontos Teheránnak – írja az MTI.

Szaíd Hatibzadeh hozzátette, hogy Netanjahu csak azért vádolja Iránt a robbantással, hogy elterelje a figyelmet hazája belpolitikai ügyeiről. A szóvivő leszögezte: ha az izraeliek ezt a vádat feszültségkeltésre akarják használni, Teherán nem marad tétlen.

„Ha valami történik, alkalmas időben választ fogunk adni” – jelentette ki.

Netanjahu: „egyértelműen” Irán felel az izraeli teherhajón történt robbanásért

„Ez valóban egy iráni művelet volt. Ez egyértelmű” – mondta az izraeli miniszterelnök a Kan rádiónak.

(Címlapképünk illusztráció.)