Hogyan kerültek izraeli fegyverek Etiópiába?

Bár az Etióp Nemzeti Védelmi Erők (ENDF) többnyire Oroszországból, Ukrajnából és Kínából vásárolt fegyvereket állítottak hadrendbe, időnként máshonnan is vásárolt fegyvereket és felszereléseket. Ez olyan országok hadiipari gyártóit is magában foglalta, mint Németország, az Egyesült Arab Emírségek és Izrael, amelyek katonai eszközeit széles körben bevezették az ENDF-nél. Az egyik ilyen termék az 5,56 mm-es IWI Tavor TAR-21 gépkarabély, amelyből jelentős mennyiséget állítottak szolgálatba az etióp biztonsági apparátus elit egységei a 2000-es évek végén – írja az Oryx.

Bár Izrael a dél-afrikai apartheidet egész fennállása alatt kitartóan támogatta, sőt még a nukleáris elrettentő erő létrehozásában is segített neki, Izrael számos más afrikai ország számára is népszerű fegyver-forrásnak bizonyult.

Etiópia először az 1950-es években, I. Hailé Szelasszié császár idején létesített kapcsolatokat Izraellel, sőt az etióp katonai együttműködés Izraellel még az Etiópiában 1974 és 1991 között fennálló kommunista-szocialista állam idején is folytatódott. Ebben a korszakban Mengisztu kormánya szoros kapcsolatokat tartott fenn mind az arab országokkal, mind Izraellel, bár az utóbbival szinte titokban.

De csak az utóbbi években mutatkozott meg igazán Etiópia és Izrael közötti szoros kapcsolat a katonai felszerelések szállításában is. Ezek közé tartoztak az Aerostar és a WanderB pilóta nélküli légi járművek (UAV-ok), amelyeket most szinte biztosan bevetnek az Etiópia északi részén harcoló lázadó tigréi erők ellen. Egy másik izraeli felszerelés, amely az ENDF szolgálatában állnak, azok a Thunder IMV-k (gyalogsági harcjárművek), bár ezt a típust eddig még nem látták bevetni a tigréi-háború során.

Az etióp hadseregnél szolgálatot teljesítő izraeli fegyverek közül a legismertebb azonban kétségtelenül a TAR-21 gépkarabély. Ez nem utolsósorban annak köszönhető, hogy a közösségi médiában számos olyan fotó található, amelyeken a Köztársasági Gárda tagjai pózolnak TAR-21-esekkel, miközben izmaikat feszítik (ami megerősíti, hogy ezekben az egységekben a TAR-21-esek mellett, szteroidokat is használnak).

Az IDF amerikai M4-esekre cseréli az izraeli Tavor gépkarabélyokat

Az IDF Tavorja korai nyugdíjazás előtt áll, miután megállapították, hogy hatékonyabb az amerikai M4-es.

Rajtuk kívül még az etióp miniszterelnök személyi védelmi részlege (PPD) használja a TAR-21-et (tehát a Köztársasági Gárda és a PPD katonái az egyetlen TAR-21-es fegyverhasználók Etiópiában).

A TAR-21-t időközben világszerte több mint 30 országban állították szolgálatba, ami megbízható tulajdonságait és magas minőségét bizonyítja. A kisebb Tavor X95 változatot az Izraeli Védelmi Erők (IDF) is elfogadta fő szolgálati fegyvereként.

Etiópiában a TAR-21-ek ritkán egy egylövetű, 40 mm-es, cső alatti gránátvetővel is vannak felszerelve (csak a Köztársasági Gárda által használt fegyvereket egy részét látják el gránátvetővel, a PPD katonáinak kevéssé van szükségük ilyen tartozékra). Abij Ahmed miniszterelnök védelmi részlege által használt TAR-21-esek ellenben gyakran rendelkeznek ragasztószalaggal összefogott tárakkal, amelyek lehetővé teszik a gyorsabb újratöltést a csata hevében.

Nem elképzelhetetlen, hogy a TAR-21-eshez hasonló modern fegyverek hamarosan Etiópia konfliktus sújtotta régióiba is eljutnak. A modern fegyvereket egyelőre valószínűleg a fővárost, Addisz-Abebát őrző Köztársasági Gárda egységei számára tartják vissza, de az ENDF-nek hamarosan talán már nem lesz meg az a luxusa, hogy ne vessen be bármit az előrenyomuló tigréi-erők ellen.

Sikertörténetből polgárháború – Etiópia múltja és jövője

Tigráj tartomány ellenszegülése fegyveres konfliktussá fajult és az utóbbi idők egyik legsúlyosabb humanitárius krízisévé változott. Zsiros Egon elemzése.