Az IDF amerikai M4-esekre cseréli az izraeli Tavor gépkarabélyokat

Az IDF Tavorja korai nyugdíjazás előtt áll, miután megállapították, hogy hatékonyabb az amerikai M4-es – írja az Arutz7.

Az izraeli Tavort évekig a „jövő fegyvereként” reklámozták, és az IDF harcosai közül sokan büszkén hordták, lelkesedve az általa nyújtott kényelemért és futurisztikus megjelenésért.

Az Israel Hayom beszámolója szerint alig tíz évvel az izraeli hadseregbe való integrálása után az IDF hamarosan megkezdi a jelenleg Tavor és mikro-Tavor gépkarabélyokat használó gyalogsági dandárok átállását az amerikai M4-esekre.

A Tavorok nem hagyják el teljesen az IDF-et, hanem a tartalékos dandárokhoz kerülnek.

Israel Defense Forces on Twitter: „Our plans for this weekend:✅ Defending Israel✅ Spending time with the squad✅ Ensuring our civilians have a peaceful Shabbat What are yours?📸: @ShemeshOri pic.twitter.com/ZOy32xQBQf / Twitter”

Our plans for this weekend:✅ Defending Israel✅ Spending time with the squad✅ Ensuring our civilians have a peaceful Shabbat What are yours?📸: @ShemeshOri pic.twitter.com/ZOy32xQBQf

 „Ebben az esetben a tömegek bölcsessége érvényesül. A világon elég sok hadsereg használja ezt a gépkarabélyt, és jó okkal – ez egy kiváló fegyver”

– mondja a szárazföldi fegyverek osztályának leköszönő vezetője, Arik Avivi ezredes.

Az M4-es puskát 2001 óta használják Izraelben, és szolgálatának első évtizedében a legtöbb gyalogsági egység szolgálati fegyvere volt, azonban 2011-ben egyes hadosztályoknál a Tavor és mikro-Tavor gépkarabélyokkal váltották fel. Az M4-est még ma is használják a különleges egységek, valamint a Tzanchanim (ejtőernyősök) és a Kfir gyalogsági dandár.

Elkezdte a toborzást az IDF a Hezbollah harcosokra vadászó új elitegységébe

A „Szellem” alakulat, a héten kezdi meg a toborzását, több mint egy éve tartó előkészületek után.