Az izraeli kormány jóváhagyta több ezer etiópiai zsidó bevándorlását

A terv célja a 2015-ös döntés – hogy több mint 9000, évek óta várakozó etiópiai állampolgár Izraelbe jöjjön – végrehajtásának befejezése, miután a miniszterek megegyeztek.

A miniszterek vasárnap megszavazták, hogy engedélyezzék több ezer etiópiai bevándorlását, akik évek óta várnak arra, hogy Izraelbe települhessenek.

A döntést az izraeli etióp közösség vezetőinek és tagjainak egyre erősödő felhívásai közepette hozták meg, hogy gyorsan hozzák át azokat, akik még mindig várnak a kivándorlásra, mivel az országban egyre hevesebbé válik a polgárháború.

Az etiópok viszonylag kis csoportjainak áthelyezését célzó közelmúltbeli műveleteket azonban olyan vádak kísérték, amelyek szerint egyesek nem zsidó származásúak, vagy háborús bűnöket követtek el.

A korábbi 2015-ös döntést követően mintegy 4000 etiópiai érkezett Izraelbe, de a jelentések szerint a távozásra várók száma azóta 5000-ről mintegy 8000-re duzzadt.

A jóváhagyott terv szerint „a közeljövőben”, az egészségügyi minisztérium utasításaitól függően Izraelbe szállítják őket.

A kormány emellett egy külön felügyelő kinevezésére is felszólított, aki a belügyminisztérium és a bevándorlási minisztérium közös csoportját fogja vezetni, hogy ajánlásokat készítsen azoknak a még mindig bevándorlásra váróknak a jogairól, akiknek nincsenek elsőfokú családtagjaik Izraelben.

Biden kormányzat: ha Etiópia fővárosa elesik, nem mentjük ki az amerikai civileket

A kormányzat arra kérte az amerikai állampolgárokat, hogy vegyenek repülőjegyet, mert nem terveznek mentőakciót. 

Pnina Tamano-Shata bevándorlási-felvételi miniszter a döntést követő nyilatkozatában azt mondta, hogy „ma helyrehozunk egy folyamatos igazságtalanságot, amelyet azokkal szemben követtünk el, akik már 2015-től várnak bevándorlásuk jóváhagyására, de amelyet az előző kormányok nem hajtottak végre”.

Az Izraeli Zsidó Ügynökség az Észak-Amerikai Zsidó Szövetségekkel (JFNA) együtt közös nyilatkozatban közölte, hogy üdvözlik a döntést, és hogy az Ügynökség azonnal megkezdi a munkát a várhatóan érkezők bevándorlásának megkönnyítése érdekében.

„Ez a kormánydöntés véget vet sok család szenvedésének, akik évekig tartó várakozás után végre újraegyesülnek, hogy alijázhassanak”

– mondta a The Jewish Agency ügyvezető elnökének megbízott elnöke, Yaakov Hagoel.

A JFNA közölte, hogy 5 millió dollárt fog gyűjteni a bevándorlási folyamat támogatására.

„A mai bejelentés izgalmas és fontos lépés a családok újraegyesítésére és a zsidó nép megerősítésére”

– mondta Mark Wilf, az Észak-Amerikai Zsidó Szövetségek kuratóriumának elnöke egy nyilatkozatban.

Tamano-Shata és Ajelet Shaked belügyminiszter a hónap elején állapodott meg arról a tervről, hogy a megmaradt bevándorolni szándékozókat Izraelbe hozzák, miután a hírek szerint Tamano-Shata azzal fenyegetőzött, hogy felmond a kérdés miatt.

A 13-as csatorna híradója akkor arról az állításról számolt be, hogy az Izraelbe hozni tervezettek zsidóságuk miatt nincsenek közvetlen, konkrét veszélyben. De az is kétséges lehet, hogy mindannyian zsidók-e, miután a héber média beszámolói szerint a titkos akcióban részt vevő több tucat etiópiai félrevezető információt adott zsidó származását tekintve, és eltúlozta a rájuk leselkedő veszély mértékét.

Sikertörténetből polgárháború – Etiópia múltja és jövője

Tigráj tartomány ellenszegülése fegyveres konfliktussá fajult és az utóbbi idők egyik legsúlyosabb humanitárius krízisévé változott. Zsiros Egon elemzése.

Az akcióban részt vevő közösség tagjai tagadták a vádakat a 12-es csatorna híradója szerint, amely a Nemzetbiztonsági Tanács értékelését is közzétette, amely szerint nem volt sürgős a légi szállításra irányuló erőfeszítés.

Az etióp közösség tagjai közül, akik még mindig arra várnak, hogy Izraelbe jöhessenek, sok ezren élnek a konfliktus középpontjában lévő Tigray régióban.

Mások, akik évekkel ezelőtt hagyták el falvaikat, Gondar város és Addisz-Abeba zsidó közösségi központjainak közelében élnek. Sokan évtizedek óta várnak a bevándorlásra.

„Továbbra is gyorsan át kell hoznunk őket Izraelbe”

– mondta Isaac Herzog elnök a hónap elején.

Míg a Bét Izrael közösséghez tartozó etiópiai zsidó bevándorlókat teljes mértékben zsidónak ismerik el, a kisebb Falash Mura közösséghez tartozó etiópiai bevándorlóknak a bevándorlás után ortodox áttérésen kell átesniük. A Falash Mura olyan etiópiai zsidók, akiknek ősei nemzedékekkel ezelőtt, gyakran kényszer hatására tértek át a kereszténységre. A miniszterelnöki hivatal szerint 1997 óta mintegy 30 ezren vándoroltak közülük Izraelbe.

Mivel a belügyminisztérium a Falash Murát nem tekinti zsidónak, a visszatérési törvény alapján nem tudnak bevándorolni, ezért a kormánytól külön engedélyt kell kérniük ahhoz, hogy Izraelbe költözhessenek.

Tovább bonyolítja az erőfeszítéseket, hogy Abiy Ahmed, etióp miniszterelnök a hónap elején egy Bennett-tel folytatott telefonbeszélgetésben azt állította, hogy az elmúlt hónapokban Izraelbe hozott etiópok között olyan tisztek is vannak, akik háborús bűnökben vettek részt.

A 13-as csatorna egy, az ügyben érintett biztonsági forrást idézett, aki szerint az elmúlt évben Izraelbe hozott több mint 2000 ember közül legalább négy tisztet azzal gyanúsítanak, hogy részt vettek a lázadók mészárlásaiban a Tigray régióban.

Az Ahmed kormánya és az Etiópia kormányát egykor uraló tigráj vezetők közötti hónapok óta tartó politikai feszültségek tavaly novemberben háborúba torkolltak.

Pnina Tamano-Shata: „Izrael nagy változásokra képes, és példát tudunk mutatni a világnak”

Az etióp származású bevándorlásügyi miniszter az Izraelben érzékelhető rasszizmusra hívja fel a figyelmet.