Biden kormányzat: ha Etiópia fővárosa elesik, nem mentjük ki az amerikai civileket

Az észak-etiópiai lázadók megközelítették a fővárost, az amerikai külügyminisztérium minden amerikait Addisz-Abeba elhagyására szólított fel. A kormányzat arra kérte az amerikai állampolgárokat, hogy vegyenek repülőjegyet, mert nem terveznek mentőakciót. 

Joe Biden elnök külügyminisztériuma hétfőn szigorú figyelmeztetést adott ki az Etiópiában tartózkodó amerikai állampolgároknak, figyelmeztetve őket, hogy a nagykövetség „valószínűleg nem fogja megkönnyíteni” a menekülést, ha a kereskedelmi járatok nem lesznek elérhetőek, mivel a tigriai lázadók közelednek az ország fővárosához – számolt be az Insider.

A minisztérium biztonsági figyelmeztetésben sürgette az amerikai állampolgárokat, hogy azonnal hagyják el a várost, hozzátéve, hogy az ország fővárosából, Addisz-Abebából még mindig elérhetőek kereskedelmi járatok.

A közlemény szerint azonban nem lesz olyan afganisztáni típusú katonai légi szállítás, mint amilyenre augusztusban került sor, miután Kabul a tálibok kezére került.

„Nem tervezzük, hogy az amerikai hadsereg Etiópiába repüljön, hogy megkönnyítse az evakuálást, vagy megismételje azt a rendkívüli erőfeszítést, amelyet nemrég Afganisztánban tettünk, ami több okból is egyedülálló helyzet volt” – mondta a külügyminisztérium egyik magas rangú tisztviselője hétfőn újságíróknak – jelentette a CNN.

Eközben az Egyesült Államok állítólag különleges műveleti erőket helyezett el a szomszédos Dzsibutiban, hogy segítséget nyújtsanak a nagykövetségnek, ha a helyzet súlyosbodna – mondta a hálózatnak egy katonai tisztviselő és két, a helyzetet ismerő forrás.

A kelet-afrikai országban válságos a helyzet, mivel az ország északi részéről származó tigriai lázadók és szövetségeseik eljutottak Addisz-Abeba 200 mérföldes körzetébe – jelentette kedden az Axios.

Becslések szerint több tízezer ember vesztette életét az etióp kormány és az északról érkező harcosok közötti, egy éve tartó háborúban – jelentette hétfőn az AP.

A folyamatos erőszak miatt félő, hogy a 115 millió lakosú, Afrika második legnépesebb országában a meglévő humanitárius válság szélesebb regionális problémává válhat – írja az Axios.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter a CNN-nek adott nemrégiben adott interjújában azt mondta, hogy „rendkívül fontos”, hogy a konfliktus ne terjedjen át a régió más országaira.

Szerinte a konfliktusra nincs katonai megoldás, és az ország „a pusztulás felé vezető úton” lehet.

Korábban novemberben az Egyesült Államok azonnali távozásra utasított minden, az országban élő, nem létfontosságú kormánytisztviselőt, miután az etiópiai vezetők november 2-án szükségállapotot hirdettek.

Borítókép: EPA/STR

Sikertörténetből polgárháború – Etiópia múltja és jövője

Tigráj tartomány ellenszegülése fegyveres konfliktussá fajult és az utóbbi idők egyik legsúlyosabb humanitárius krízisévé változott. Zsiros Egon elemzése.