Narratívák háborúja — Heti Grün

Kyle Rittenhouse és elmaradó klímaapokalipszis, abortusz ellenes aktivizmus és pragmatikus Közel-Kelet. Az elmúlt hét izgalmas olvasmányainak összefoglalója Neokohn-cikkek környezetbarát újrahasznosításával.

Közel-Kelet

Európa és általában a Nyugat, továbbra is töretlen lelkesedéssel kergeti az újabb és újabb “izmusokat”, a Közel-Kelet viszont lassan bedobja a törölközőt, és megtérni vágyik a politikai pragmatizmus keblére. Robert C. Castel írását itt olvashatja.

Franciaország

A nemzetközi izgalom – a látszat ellenére – jogos volt. Az Orbán-Le Pen randevú jelentőségét a francia elnökválasztási kampány szempontjából például nem lehet túlértékelni. Marine Le Pen kampánya éppen mélypontját éli. Le Pen a nyár óta elvesztette támogatói minimum egyharmadát, húsz pont alá esett a támogatottsága, kellett neki a lendület. Soós Eszter Petronella írását itt olvashatja.

Etiópia

Zsiros Egon elemzésében arra keresi a választ, hogyan sodródott Etiópa a polgárháború szélére, mit is kell tudni Tigráj tartományáról és az ott élő tigrinyák etióp történelemben játszott szerepéről, valamint felvázolja a konfliktus lehetséges kimeneteleit is. Az elemzést itt olvashatja.

Amerika

Pénteken egy wisconsini esküdtszék minden vádpont alól felmentette a 18 éves Kyle Rittenhouse-t, miután tavaly a BLM tüntetések után kialakult zavargások során lelőtt három embert, akik közül ketten meghaltak. Az ügyről Hajdú Tímea írt összefoglalót.

Interjúk

Nemrég ért véget a „40 Nap Az Életért” nevű életpárti kezdeményezés, melynek saját bevallásuk szerint az volt a célja, hogy az ima, a böjt és a békés jelenlét révén felhívja a figyelmet arra, hogy az élet a fogantatással kezdődik. Ennek alkalmából beszélgettünk Hajdani Józsefné életpárti aktivistával, az eredetileg Amerikából indult nemzetközi kezdeményezés magyarországi főszervezőjével. Hende Olivér interjúját itt olvashatja.

Michael Shellenberger az Apokalipszis Soha című könyv szerzője lapunknak elmondta, hogy a megújuló energiák nem tudják fenntartani nagy energiaigényű civilizációnkat, és hogy a klímaaktivisták egy új vallást hoztak létre, mert ha az embernek nincs vallása, előbb utóbb csinál egyet magának. Hajdú Tímea interjúját itt olvashatja.

Yoram Hazony

A héten Budapesten járt a híres izraeli filozófus, akinek egy korábbi svédországi előadásáról Gönczi Róbert írt beszámolót. Az előadásról szóló hírünket pedig itt olvashatja. Felhívjuk kedves olvasóink figyelmét, hogy a héten exkluzív interjút közlünk Hazonyval.

Előző hétről ajánljuk:

A „menedzserek forradalma” — Kik Amerika technokrata urai?

Ma az igazi töréspont nem jobb és baloldal között van Amerikában, hanem a bennfentesek szűk elitje és a kívülállók tömege között – állítja Michael Lind, amerikai akadémikus és író új könyvében.