Az Iszlám Állam kokain-kalifátusának felemelkedése

A drogháborúk jelentik az Iszlám Állam számára a táptalajt – véli David Matthews, díjnyertes író és filmrendező.

Több mint 6000 mérföld és számtalan kulturális különbség választja el egymástól Szíria gyilkos mezőit és Trinidad és Tobago napfényben fürdőző strandjait, amelyek első látásra távoli világnak tűnnek egymástól. Míg Aszad országát egy évtizede polgárháború nyomorítja meg, addig Trinidad a legtöbb karibi szomszédjához képest még mindig a nyolcvanas évek eleji olaj- és földgázboom előnyeit aratja le.

A 18 milliós, bukott arab állam és az 1,3 milliós, két szigetből álló nemzet közötti nyilvánvaló különbségek ellenére a két ország furcsa hálótársakká váltak. Bármilyen valószínűtlennek is tűnik, Trinidad az Iszlám Állam egyik legfontosabb toborzóhelyévé vált a világon, ami az ország egy másik nagy dobásához, a kábítószer-kereskedelemhez kapcsolódik.

A Karib-tenger, a kalifátus és a kokain közötti kapcsolatra a múlt héten emlékeztettek, miután hallottam a 80 éves Yasin Abu Bakr halálhíréről, aki egy impozáns, 180 centi magas, egykori televíziós producer és ex-rendőr volt, és aki a Jamaat al Muslimeen mozgalom vezetőjeként 1990-ben megkísérelt egy puccskísérletet Trinidadban. Abu Bakr egy hétig gyakorlatilag az államfő volt, és ezzel ő lett az egyetlen személy, aki valaha is iszlám puccsot vezetett a nyugati féltekén.

Abu Bakrral Trinidad fővárosában, Port of Spainben találkoztam 2018-ban, amikor egy törzsi gondolkozásmódról szóló könyvhöz végeztem kutatást. Az vonzott, hogy több mint 100 trinidadi hagyta el otthonát, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz és a „dzsihádista ügyhöz”, akiket a fundamentalista ideológia, a torz romantika, a pénz és sok esetben ezek keveréke csábított. Ezek a fiatalemberek nemcsak Szíriába, hanem Irakba is elutaztak, gyakran magukkal vittek – általában akaratuk ellenére – rengeteg nőt és gyermeket.

A többi dzsihádista feleség akarta meggyilkolni az Iszlám Államot megtagadó Shamima Begumot

Egy forrás a The Sunnak elmondta: „Az, hogy edzőcipőt és sminket visel, feldühítette a feleségeket”.

Tekintettel kis népességére, Trinidad aránytalanul sok dzsihadistát adott az ISIS-nak. Az Egyesült Államok és Kanada, amelyeknek együttesen mintegy 350 millió lakosa van, nagyobb muszlim közösségekkel rendelkeznek, és látszólag termékenyebb táptalajt jelentenek a nyugatellenes érzelmeknek, a feltételezések szerint mindössze mintegy 300 férfit és nőt exportáltak a levantei dzsihádba.

Trinidadban azonban a lakosság mindössze 6%-a muszlim, és közülük a becslések szerint 90% indiai származású. Míg a legtöbbjük vitathatatlanul „mérsékelt”, van egy kis kisebbség, amelyik nem kötődik erősen a közösségéhez – köszönhetően a szétzilált családoknak, az apák hiányának, a drogfüggőségnek, a bandakultúrának és a társadalmi marginalizáció kombinációjának. Ez tökéletes táplálja az identitáspolitika legrosszabb túlkapásainak, ami kiszolgáltatottá teszi a fiatalokat, ISIS propagandagépezetnek.

De még mielőtt az ISIS mint eszme létezett volna, nemhogy szervezett terrorcsoportként, az iszlám szélsőségesség alapjait már lerakták Trinidadban. A hetvenes évek végén a szigeten az iszlám újjáéledése zajlott, amely az amerikai fekete mozgalmaknak, Malcolm X és Louis Farrakhan tanításainak, valamint az iráni iszlám forradalomnak és egy izmosabb, globálisabb muszlim identitás megerősödésének volt köszönhető. Ez az iszlám újjászületés különbözött az uralkodó, passzív trinidadi muszlim identitástól, és tőkét kovácsolt a korrupcióból, az egyre növekvő bandaproblémákból, amelyet a fellendülő kokainkereskedelem táplált, valamint a sok fiatal által érzett elidegenedésből, akik nem jutottak hozzá a külföldi kapitalisták és kormányzati cimboráik által felosztott olaj- és földgáztortához.

Megfelelő oktatás és munkalehetőségek híján azok, akik úgy érezték, hogy lemaradtak, az iszlámhoz fordultak, mint kiútkeresési lehetőséghez, és ahhoz, hogy megtisztítsák az utcákat a drogoktól. Trinidad hét mérföldre északra fekszik Venezuelától, amelynek 1378 mérföldes, rendkívül porózus határa van a világ kokainfővárosával, Kolumbiával. A kábítószer továbbra is gyorshajókon érkezik Trinidadba, és konténerhajókon, repülőgépeken, magánjachtokon, valamint a kábítószer-csempészek gyomrában hordott óvszerekben hagyja el azt.

Ezek a kábítószerek gyakran leszerelt venezuelai katonai fegyverekkel érkeznek Trinidadba, ami megmagyarázza a Port of Spain-i és máshol működő bandák miért rendelkeznek több tűzerővel az utcákon, mint a legtöbb rendőri erő. Talán ez az oka annak, hogy egy 2009-es nem hivatalos kormányzati vizsgálat megállapította, hogy a rendőrök akár 90%-a is részt vett illegális tevékenységekben a „kábítószer-értékesítéstől kezdve a bandákkal való összejátszáson át a fegyverek bűnözőknek történő bérbeadásáig, egészen a törvényen kívüli gyilkosságok végrehajtásáig”.

A nyolcvanas években az iszlamista újrakezdést ellenpontnak tekintették egy olyan társadalommal szemben, amely gyorsan Szodomává és Gomorrává változott a városi fiatalok számára. A muszlim milíciák felvették a harcot a dílerekkel, drogbárókkal és bandákkal Port of Spain utcáin és azon túl, és olyan önbíráskodó erővé váltak, amellyel számolni kellett. Valójában, ahogy az iszlám új megtestesülése egyre erőteljesebbé vált, sokszor egyre többen – akiket inkább az anyagi haszonszerzés, mint a filozófiai felvilágosodás érdekelt – váltak végrehajtókká, zsarolókká és sok esetben maguk is gengszterekké.

Még mindig nem érte utol az igazságszolgáltatás az ISIS harcosait

Hét évvel az észak-iraki népirtás után, amelynek során becslések szerint 10 000 jazidi halt meg, az európai országok még mindig azzal küzdenek, hogy hogyan vonják felelősségre a 21. század egyik legszörnyűbb atrocitásaiért felelős személyeket.

Az Egyesült Államokban már jól fejlett „priszlám” – a börtönalapú iszlám egy olyan változata, amely védelmet nyújtott híveinek, és hozzáférést biztosított a börtönön belüli és kívüli bűnszövetkezetekhez – hamarosan teret nyert, és egyik szakadást okozta a másik után. Ezek kezdetben álvallásos „muszlimok a hitehagyottak ellen” konfliktusok formájában jelentek meg, amelyek célja a bandák közötti gyilkosságok legitimálása volt. Aztán jöttek a „muszlimok a nem muszlimok ellen” bérgyilkosságok – amíg a bandatagok számára célszerűvé nem vált, hogy vagy a priszlámista „Muslim City” frakcióhoz, vagy a nem muszlim riválisaihoz, a „Rasta City”-hez csatlakozzanak.

A szemantikát félretéve, mindkét szervezett bűnözői csoport nevének hamarosan nem sok köze volt Mekkához vagy Hailé Szelassziéhez, kivéve néhány tagot, akik történetesen muszlimok vagy raszták, valamint drogdílerek, bérgyilkosok vagy kormányzati strómanok voltak. De valaminek mégiscsak történnie kellett. A kokainnal és az olajjal a gazdagság és a szegénység, a féktelen korrupció és a gengszterpolitika egymás mellé került, ami végül a kormány példátlan elutasítását vonta maga után.

Délutáni teázás közben a Jamaat al Muslimeen port of spain-i táborában Abu Bakr, a korábban Lennox Phillip néven ismert karizmatikus figura elmesélte nekem, hogy 1990. július 25-én mintegy 113 fekete muszlim katonával hogyan hajtotta végre a puccsot. Hírszerzési források segítségével megállapítva, hogy a rendőrség és a hadsereg kulcsfigurái mikor vannak gyengélkedőn vagy mikor nincsenek a városban az összeesküvők először felrobbantották a főváros fő rendőrőrsét, elfoglalták a helyi televíziós hírcsatornát, és megrohamozták a parlamentet, több napra túszul ejtve a miniszterelnököt, Anr Robinsont és néhány törvényhozótársát. Trinidad káoszba fulladt. A zavargások több száz sérültet és mintegy 30 halálos áldozatot követeltek.

A trinidadi kormányt felelősségre vonták az ország drogproblémáinak és az erőszakos bűncselekmények növekedésének fokozásában elkövetett bűnrészességéért. Abu Bakr merész lépése, igazság szerint, inkább a kormány letartóztatása volt, mint államcsíny, amelynek célja az irányítás és a hatalom átvétele volt. Abu Bakr hatalomátvétele akkor ért véget, amikor ő és követői végül feladták magukat. Miután gyilkossággal és hazaárulással vádolták, Abu Bakr két évvel később amnesztia keretében szabadult a börtönből.

Hirsi Ali: A Nyugatnak le kell ráznia magáról az iszlamisták miatt kialakult defetista hangulatot

Az elmúlt három évtizedben a Nyugat válasza az arroganciával leplezett gyávaság volt. Nyilvánvaló, hogy ez nem működik – írja a pubicista.

„Mi egy közösséget segítő szervezet voltunk”

– mondta nekem szerény irodájában, hozzátéve, hogy még mindig hisz abban, hogy ha sikerrel járt volna, megfordíthatta volna Trinidad bűnözési járványát.

„Száz ember tért meg a pénteki imák alkalmával. Líbiából kaptunk pénzt. Megtisztítottuk az utcákat a drogoktól – jó munkát végeztünk. Voltak élelmezési központjaink, üzleteink, földjeink, egészségügyi központjaink… A kormány félt tőlünk”.

Abu Bakr szerint ez a félelem vezetett oda, hogy a kormány erőszakosan fellépett a szervezetével szemben.

„Ismert tény, hogy sokan, akik muszlimnak mondták magukat, másként nyilvánultak meg”

– vetette fel.

Bizonyára a Jamaat al Muslimeen inkább egyfajta iszlám cserkészmozgalomnak tűnt, mint lázadásnak. De néhányaknak ez nem volt elég; a dzsihád csábítása túl nagy volt.

„A Trinidad-Iszlám Állam kapcsolat nem képtelenség”

– mondta Abu Bakr.

 „Sokan a reménytelenség miatt hagyták el Trinidadot, hogy az ISIS oldalán harcoljanak”.

Van jele annak, hogy ez a reménység helyreállt? Ha van is, azt nehéz észrevenni. Három évvel a beszélgetésünk után a kábítószer továbbra is áramlik Trinidadba – és az erőszak továbbra is tart. Ahogy Abu Bakr akkoriban elmondta nekem:

„Ez a stíldob és a karneválok országa. Ez állítólag a paradicsom. Sokak számára azonban minden, csak nem az”.

Az afganisztáni háború igazi nyertese: a tálib ópium-kereskedelem

A gyógyszeripari vállalatok is vásárolnak ópiumot engedélyezett termelőktől, akik pedig egyre inkább olyan indiai vállalatoktól vásárolnak, amelyek közvetlenül Afganisztánból szerzik be az ópiumot.