Megvolt Biden első orvosi vizsgálata elnökként, a kognitív tesztet kihagyták belőle

A demokrata Joe Biden elnök a hét végén elvégezte első orvosi vizsgálatát elnökként, amelyből kiderült, hogy több egészségügyi problémával küzd, és úgy tűnik, nem vetette alá magát kognitív tesztnek.

Biden orvosi vizsgálatát Kevin C. O’Connor, D.O. végezte, és konzultált a Walter Reed Nemzeti Katonai Egészségügyi Központ több elnöki szakorvossal, köztük optometriai, fül-orr-gégészeti (ENT), fogászati, ortopédiai, fizikoterápiás, neurológiai, kardiológiai, radiológiai, bőrgyógyászati, aneszteziológiai és gasztroenterológiai szakemberrel.

O’Connor két új egészségügyi problémát emelt ki, amelyeket észrevett:

„Az elnök egyre gyakrabban és egyre súlyosabban tapasztalt „torokköszörülést” és a köhögést a beszédek során. Amióta csak ismerem, mindig is voltak ilyen tünetei, de az utóbbi néhány hónapban egyre gyakoribbnak tűnnek. Elismerem, hogy ezt az érzékelést mesterségesen megzavarhatja az a tagadhatatlan tény, hogy elnökként sokkal nagyobb figyelem irányul a nyilvános szerepléseire, mint amit korábbi pozícióiban tapasztalt. Mindazonáltal ez a tünet egyértelműen jelen van, és részletes vizsgálatot igényel”.

Az elnök járása érezhetően merevebb és kevésbé könnyed, mint egy évvel ezelőtt. Ortopédiai kórtörténetében erre több ésszerű magyarázatot is talált, de ismét indokolt volt a részletes vizsgálat.

Biden emellett kezelést kap a nem-valvuláris pitvarfibrilláció, a hiperlipidémia, a gastrooesophagealis reflux, a szezonális allergia és enyhe perifériás lábneuropátia miatt.

Az amerikai alelnök leváltására készülnek?

Elindultak a találgatások Kamala Harris esetleges leváltásáról, miután kihátrálni látszanak mögüle a Biden elnökhöz közelálló tanácsadók, ráadásul Harris elfogadottsági mutatói minden korábbinál alacsonyabbak.

Sanjay Guptát, a CNN vezető orvosi tudósítóját arról kérdezték, hogy Biden alávetette-e magát bármilyen „szellemi éleslátást mérő” vizsgálatnak, mint korábban Donald Trump elnök is.

„Nem úgy tűnik. Elég alaposan átolvastam az orvosi jelentést, és volt, említették a neurológiai vizsgálatot, de az inkább az érzékelés és hasonló dolgok tesztelésére vonatkozott”

– válaszolta Gupta.

„Trump elnöknél volt valami, amit montreali kognitív felmérésnek hívnak. Ez egyfajta szűrővizsgálat a demenciára. És tudja, hogy itt nem volt szó ilyesmiről. Amennyire tudjuk, Biden elnök esetében nem láttunk semmilyen ilyen vizsgálatot elvégezni.”

O’Connor végül azt állította, hogy Biden „továbbra is alkalmas a szolgálatra, és teljes mértékben ellátja minden feladatát, mindenféle felmentés vagy alkalmazkodás nélkül”.

C’mon man: Biden négerezett a veteránok napi ünnepségen

Biden elnök csütörtökön a veteránok napi rendezvényen a virginiai Arlingtonban, a Nemzeti Temetőben tartott beszédében egy sokak által sértőnek tartott kifejezést használt, amikor az egykori híres fekete dobójátékosra, Satchel Paige-re úgy utalt, mint „nagy négerre”.